-
-
Pots rebre un exemplar gratuït a casa teva omplint aquest formulari.
“No és mineria del liti, es mineria de l’aigua”
“No és mineria del liti, és mineria de l’aigua”, apunta Francisco Mondaca, membre de l’Associació de regants i agricultors de Toconao, prop de Sant Pedro de Atacama (Xile). Però l’impacte sobre l’aigua no és l’únic en els territoris extractius, la contaminació, la dependència econòmica i fins i tot la violència masclista estan a l’ordre del dia. Julieta Carrizo, veïna de Fiambalá (Argentina) afirma que “el mateix bar del poble, els dissabtes s’omple dels treballadors miners que assetgen, s’imposen a través del seu poder econòmic i empaiten les dones, moltes menors d’edat”.
Testimonis com aquests són fruit del treball de camp realitzat per l’equip de l’ODG a territoris d’extracció de Xile i Argentina al novembre de 2022.
Cal també, accelerar una transició justa per repartir el treball, reduir l’aparell productiu contaminant, especialment la producció de béns i serveis superflus, i redistribuir les tasques reproductives que fan majoritàriament les dones i, en especial, les migrades.
Qualsevol transició verda ha de ser globalment justa. Per aquest motiu és fonamental establir processos de cancel·lació del deute extern dels països del Sud Global i determinar si algun deute es pot considerar il·legítim, per exemple mitjançant auditories ciutadanes, tenint també en compte el deute ecològic, climàtic i històric que el Nord global deu al Sud global.
I per últim, fer-ho a través d’un finançament just que gravi de manera permanent els beneficis empresarials i les rendes més altes en moments extraordinaris com l’actual, d’emergència climàtica. Aquesta recaptació s’hauria d’adreçar a pal·liar els efectes de la transició en la població vulnerabilitzada.