Open Generation EU


Open Generation EU és una plataforma ciutadana oberta a la participació, de la qual l’ODG en forma part, que reuneix actors de la societat civil, expertes, periodistes i agents econòmics. Estem treballant per aconseguir una gestió transparent i accessible dels fons Next Generation EU i el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, plasmat en el Pla ‘España Puede’.

L’ objectiu és incidir en els processos i eines institucional que assentaran les bases de la governança i distribució d’aquests fons històrics i necessaris. Com?

Ens estem reunint amb partits polítics per a conèixer les seves propostes i punts de vista sobre els fons Next Generation EU i sobre el Reial Decret Llei 36/2020 publicat al BOE el 30 de desembre de 2020. Aprova diverses mesures per a la modernització de l’Administració Pública i per a l’execució del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, però amb prou feines menciona garanties de transparència i d’accés a la informació, deixant moltes incògnites i poca definició sobre com es podrà accedir a ells.

S’ha aconseguit que aquest RDL es convalidi pels grups parlamentaris i sigui votat per a tramitar-se com a projecte de llei amb caràcter d’urgència, la qual cosa obre la possibilitat de presentar esmenes per a millorar-lo.

Des de la societat civil organitzada hem entregat a partits polítics esmenes treballades per la plataforma, per a que es tinguin en compte en aquest procés de revisió.

És clau incloure criteris, processos i òrgans supervisors que garanteixin la transparència per a saber qui i per a qui es concedeixen aquests fons històrics i tan necessaris.

És necesari un procés que garanteixi els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat i no discriminació d’accés, dotant-lo de les eines legals i òrgans institucionals i fiscalitzadors necessaris, en un procés accessible per a grans i petits (PIMES, autònoms, agents de l’economia social…) i auditable per la ciutadania.

Amb el suport de:

aj. bcn

Contingut relacionat

Documental “El temps que resta”

emma

At the Syrian border

Maadix

Judici Popular al projecte Castor

emma