SEMINARI ODG: (No) tot és mercantilitzable. Ens organitzem per posar la vida al centre!


ESDEVENIMENT CANCEL·LAT
Davant del context polític i l’anunci de la Sentència del Tribunal Suprem, l’equip ODG hem decidit cancel·lar el ‘Seminari ODG: (No) tot és mercantilitzable. Ens organitzem per posar la vida al centre!’ previst per aquest dissabte 19 d’octubre.
A més, compartim el nostre posicionament respecte l’actual moment polític
👉 https://odg.cat/blog/sentencia-catalunya/

 

*****************************************************************

Us convidem a compartir amb nosaltres aquesta jornada el proper Dissabte 19 d’octubre al CC Convent de Sant Agustí (C/ Comerç 36, Barcelona), de 9h30 a 19h.
Volem fer una anàlisi col·lectiva de la crisi financera, ecològica i climàtica en la qual vivim i les potencialitats de les actuals mobilitzacions per fer-hi front, amb espais participatius per dissenyar estratègies conjuntes.

Des de la crítica i propostes per aturar els processos de privatitzacions, poder corporatiu i el que impliquen, fins l’articulació a dins del nou cicle de mobilitzacions socials al voltant de la defensa dels comuns, el feminisme i el clima.

Ja fa més de deu anys de l’esclat de la crisi financera i diversos segles de les turbulències socials, ecològiques i climàtiques en les quals vivim. La realitat ens empeny a una nova crisi econòmica i financera, escurçant el temps de les crisis cícliques del capitalisme. Aquesta convergeix i alimenta la crisi social i democràtica que estem vivint, amb un alarmant ascens de l’extrema dreta arreu, així com la crisi ecològica i, especialment, la climàtica.

Les mesures dictades per Brussel·les per sortir de la crisi han estat l’austeritat, la priorització del pagament del deute i l’aprofundiment en processos de privatitzacions de serveis. En contrast, va apostar per la projecció i construcció de grans i costoses infraestructures, moltes vegades innecessàries, en detriment de la despesa social. A més, l’afany de reactivació de les economies de creixement i la base extractiva que les sustenta, tornen a fer repuntar els indicadors mediambientals globals.

Aquesta etapa ha comportat, paradoxalment, un augment de les solucions de mercat i de la financierització, amb més presencia del sector privat en els models d’inversió i serveis tradicionalment públics, com és el cas de les col·laboracions públic-privades. A l’Estat espanyol, hospitals, autopistes, aprovisionaments d’aigua i energia, s’estan externalitzant/privatitzant a través d’aquest model, amb alts riscos per a la democràcia, les finances públiques i els drets bàsics. A tot això cal afegir la ràpida transformació del mercat de treball i de l’economia que s’està produint de la mà del capitalisme de plataforma (e.g. uberització, airbnb, falsos autònoms), generant més desigualtats i noves formes de precarietat.

Davant d’aquest panorama, nombrosos focus de mobilitzacions han reemergit arreu del món i fan preveure que l’any 2020 pot ser clau per la transformació social. Per una banda, el moviment feminista ha aconseguit convocar dos 8M amb una participació extraordinària. Per altra banda, els nous moviments climàtics, i en especial les joves de Fridays for Future, es viralitzen a nivell global reclamant als governs el seu dret a tenir Futur. La lluita contra el patriarcat i la inajornable transició socioecològica apareixen com dos grans reptes que cal afrontar col·lectivament per posar la vida al centre i garantir les condicions per gaudir de vides que mereixin ser viscudes. Precisament, l’ecofeminisme recull aquest doble repte i constitueix un corrent de pensament i d’acció imprescindible per la dècada vinent.

Amb tots aquests elements, l’ODG us convida al Seminari “(No) tot és mercantilitzable. Ens organitzem per posar la vida al centre” amb les següents qüestions de base:
Quins són alguns dels temes clau que hem de fer visibles com a reptes col·lectius per un nou cicle de mobilitzacions?
Quines estratègies poden facilitar aquest nou cicle i quins grups ja treballen en aquest sentit?

Us hi esperem!!

 

PROGRAMA:

9h30: Benvinguda i inscripcions

TAULES DE DEBAT

10h-11h: La vida o el capital. Crisi climàtica i financera, els reptes del món actual amb perspectiva ecofeminista
Elena Gerebizza, Re:Common
Iolanda Fresnillo, PACD

11h-12h15: Amenaces i oportunitats. Energia, clima, deute, comuns i ecofeminisme
Amaranta Herrero, Climacció i UAB
Bodo Ellmers, Eurodad
Alfons Pérez, ODG

Pausa cafè 12h15-12h45

12h45-14h: Mobilitzacions. Des de l’acció fins a la incidència política i social
Olivier Hoedeman, Corporate Europe Observatory (CEO)
Lidón Gasull, FaPaC i Plataforma Aturem la Llei Aragonès
Virginia Soler, Fridays for Future

Dinar 14h-15h30

TALLER EMOCIONAL I D’ACCIÓ

15h30-19h: Crisi, emergència, col·lapse… com podem fer front als reptes de la propera dècada posant les cures al centre?
amb Resilience Earth

 

Contingut relacionat

#PetjadaTurisme – Turisme i gentrificació. Efectes en la vida dels barris

emma

Movilización ecologista sin precedentes frente a la COP25

emma

Afectats per projectes energètics

alfons