Comunicat ODG cap a la Vaga Climàtica 27S


Res és tan poderós com una idea quan ha arribat la seva hora“, Victor Hugo.

És així com ens sentim moltes persones arreu del món. El canvi de paradigma s’apropa, i ja no hi ha res que pugui aturar-ho. Estem als inicis de la fase de superació de l’antropocè, per recuperar la consciència que som molt més que civilitzacions desarrollistes i depredadores; som membre i part de quelcom molt més gran, i del que depenem per la nostra supervivència i bon viure. La Pachamama. Un terme aimara i quechua, que significa mare ‘terra, món, univers, temps i època’. Algunes cultures mai han oblidat això. Nosaltres, des de la nostra civilització occidental moderna fa segles que vam amputar la nostra connexió amb ella. Ara és temps de reconnectar i lluitar; per ella, per a nosaltres i per les generacions que venen, amb tota l’energia de les joves que amb una lucidesa aclaparadora es dirigeixen a uns polítics capturats pels interessos corporatius per dir-los que ja no els creuen, que no estan fent res per assegurar el nostre futur, i que ara, mes que mai, ens toca a nosaltres fer-ho.

Des de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) identifiquem la crisi climàtica com la major amenaça que ha hagut de fer front la humanitat en el transcurs de la seva història, i cal atendre-la amb urgència, tal com han anunciat els últims informes publicats pel Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC). L’envergadura i transversalitat d’aquesta crisi afecta a tots els sectors econòmics de la societat, qüestionant l’actual sistema socioeconòmic capitalista. La causa d’haver arribat a aquesta situació ha estat la utilització de combustibles fòssils com a motor econòmic, desatent als límits biofísics del planeta i les capacitats de càrrega dels ecosistemes. Com ja han anunciat estudis i autoritats acadèmiques, la indústria fòssil és la principal generadora de gasos amb efecte d’hivernacle i contribuïdora a l’escalfament global. L’extracció de combustibles fòssils també suposa l’aprofundiment de les desigualtats entre regions del planeta, ja que els països on s’extrauen es troben en el Sud Global, que són qui acaben patint els impactes mediambientals i socials associats a aquesta pràctica. A més, també suposa una major desigualtat interna en aquests països, ja que són les elits nacionals i transnacionals les que s’enriqueixen, mentre que les comunitats locals pateixen la maledicció de l’abundància: viuen en països rics en recursos energètics que els empobreixen. Aquests impactes es veuen agreujades en el cas de les dones, que tenen menor accés als espais de presa de decisions i veuen vulnerats els seus drets de manera sistemàtica. Toca fer un esforç mastodòntic per canviar l’actual model socioeconòmic capitalista, patriarcal, i injust mediambiental i socialment. Necessitem caminar cap al drecreixement, amb perspectiva ecofeminista que posi la vida, i no els beneficis, al centre.

Amb tot això, des de l’ODG ens sumem a les accions i activitats que s’estan organitzant durant la setmana del 20 al 27 de setembre i també a la vaga climàtica global convocada pel 27 de setembre per part del moviment climàtic estudiantil Fridays for Future. El 27S és la primera vaga climàtica que no només comprèn la comunitat estudiantil, sinó que interpel·la a la resta moviments climàtics i col·lectius i moviments d’altres lluites socials. Aquest fet suposa una oportunitat d’enxarxament perquè entitats, col·lectius i moviments socials prenguin la lluita contra la crisi climàtica de manera transversal. Ens veiem al carrer.

Seguim!

Equip ODG.

Manifiest 27S vaga mundial pel clima.
Web Emergència Climàtica amb el programa per Barcelona.
L’ODG està present a 2020 Rebelión por el Clima, Alianza por el Clima i Alianza por la Emergencia Climática. Junt amb Fridays for Future, impulsem la convocatòria.
Per al dia en què hi ha convocada la vaga, l’ODG tancarà la seva oficina, i per tant, no oferirà atenció telefònica ni per correu electrònic.

 

Contingut relacionat

La xarxa Gas No és Solución denuncia la dependència d’Espanya i la Unió Europea del gas fòssil nord-americà

MartaPerez

Responsabilitat global i extraterritorialitat en la pèrdua de biodiversitat

Maadix

El TTIP: La dictadura de les corporacions

emma