Aturem el Procediment de Notificació de Serveis de la Unió Europea


* Actualización – 28 de febrero de 2019:

Se acaba de enviar una carta abierta a la comisaria europeo Bieńkowska, -por parte de Corporate Europe Observatory y el concejal de la ciudad de Copenhague, Ulrik Kohl-, en nombre de 12 organizaciones, incluidas grupos de la sociedad civil y partidos políticos involucrados en la gestión de las principales ciudades europeas (Ámsterdam, Barcelona y Grenoble), la carta expresa una gran preocupación por los fallos y omisiones en la preparación de la Directiva de Notificación de Servicios de la Comisión Europea, actualmente en trílogo de negociaciones. El hecho de que la Comisión no haya equilibrado las aportaciones de las partes interesadas ha dado lugar a un borrador que está sesgado a favor de los intereses corporativos y pone la democracia local en serio peligro. Además, la Comisión violó sus propios requisitos de transparencia para las consultas públicas durante todo el proceso, y aún no ha publicado ninguno de los comentarios que ha recibido de las partes interesadas.

* Actualització – 15 gener 2019:

Una nova carta oberta “Letter to the Romanian EU Presidency” ha estat enviada aquest dilluns 14 de gener a l’estrenada Presidència Romanesa de la UE. Ara hi ha 160 signataris, més del doble en comparació a novembre de 2018, quan es va enviar la carta per primera vegada a l’anterior presidència austríaca de la UE.

* Article a El Salto: “Bolkestein: el último asalto de la Comisión Europea a los ayuntamientos”

El municipalisme necessita un espai democràtic per protegir els interessos i drets de la ciutadania, sense restriccions i imposicions de la Unió Europea

La Unió Europea ha creat infinitat de regulacions que protegeixen les grans empreses i atempten contra els drets de la ciutadania. Una d’aquestes és l’anomenada Directiva ‘Bolkestein‘ que permet liberalitzar els serveis en el mercat únic de la UE que va entrar en vigor el 28 de desembre de 2009 (Directiva 123/2006/CE). La “Directiva Bolkestein” ha tingut com a conseqüència una sèrie de regulacions. Una va ser la Directiva (UE) 2015/1535, on s’especifica que els Estats membres tenen l’obligació de notificar a la Comissió Europea sobre els projectes de reglamentacions tècniques (per exemple en l’àmbit de serveis públics o contractació pública) abans de la seva adopció. A partir de la data de notificació del projecte, hi ha un període de tres mesos durant el qual l’Estat membre no pot adoptar la reglamentació en qüestió fins que la Comissió resolgui sobre la seva adequació a les normatives europees. És una de les moltes qüestions en les quals la Comissió “intervé” els estats i redueix la seva sobirania democràtica, tenint el poder de canviar el projecte notificat. La Comissió també pot bloquejar un projecte durant un període de 12 a 18 mesos si es van dur a terme o ja estan en curs treballs d’harmonització en l’àmbit de la Unió Europea.

La UE pretén estendre aquest “procediment de notificació” també als municipis.

El passat 6 de novembre, Corporate Europe Observatory (CEO), Transnational Institute (TNI) i Barcelona en comú van organitzar l’esdeveniment ‘Municipalitzar Europa! al Parlament Europeu amb representants de les ciutats de Barcelona, Nàpols, Grenoble, París i Amsterdam per discutir polítiques municipals progressistes sobre habitatge (assequible), energia (transició), aigua pública, remunicipalització, solidaritat amb les persones refugiades, etc. Entre els diferents debats es va destacar que les institucions de la UE estan preparant durant aquests dies un altre moviment per reduir l’espai polític dels municipis.
Les institucions de la UE estan en la fase final de negociar un acord sobre el “Procediment de Notificació de Serveis” (que és part de la revisió de la Directiva de Serveis de la UE, coneguda com la “Directiva Bolkestein”). La proposta retardaria o refredaria massivament les iniciatives municipals progressistes.

El “Procediment de Notificació” proposat obligaria als municipis a informar a la Comissió Europea sobre qualsevol nova mesura reguladora que afecti els serveis, tres mesos abans de prendre la decisió. La Comissió Europea avaluaria i prendria una decisió vinculant sobre si les mesures violen o no la Directiva de Serveis. Actualment la notificació només passa després d’adoptar les mesures. Com a part de la seva ofensiva neoliberal, la Comissió Europea podria posar obstacles a una àmplia gamma d’iniciatives municipals progressistes (com ara gestores públiques d’electricitat i aigua, regulacions contra els pisos turístics d’Airbnb, clàusules socioambientals per a la contractació pública, entre d’altres). L’esborrany de la Comissió Europea també proposa donar l’oportunitat a les “parts interessades” (incloses les empreses multinacionals i els seus grups de pressió ‘lobbies’) de comentar les mesures notificades per les autoritats públiques.

Hi ha perill de què les institucions (Comissió, Parlament, Consell de la UE) arribin a un “acord”, per la qual cosa és urgent que les nostres veus siguin escoltades.

LECTURA: “Bolkestein reloaded: la Comisión Europea quiere tomar el poder sobre nuestros servicios”
Preguntas y respuestas sobre la Directiva de Servicios que puede otorgar a la Comisión Europea nuevos poderes para anular decisiones locales.

Convidem a la seva organització a signar la declaració conjunta (a sota) i difondre-la àmpliament.

Per SIGNAR

****************

Carta oberta als governs de la UE.
Aturin el Procediment de Notificació de Serveis de la UE:
el municipalisme necessita un espai democràtic per protegir els interessos i drets de la ciutadania.

Nosaltres, representants de municipis europeus, grups de la societat civil i sindicats, expressem la nostra profunda preocupació pel “Procediment de Notificació de Serveis” proposat. Si és aprovat, en lloc d’informar amb posterioritat, les noves regles i lleis municipals haurien de ser notificades abans de ser adoptades i rebre l’aprovació prèvia de la Comissió Europea.
Com s’indica en una resolució de l’ajuntament d’Amsterdam de setembre de 2018, la proposta del “Procediment de Notificació” crea retards innecessaris i “perjudica greument l’autonomia de governs locals i, per tant, representa una amenaça per la democràcia local”.

La proposta crearia nous obstacles per a polítiques municipals progressistes, com ara mesures molt necessàries per protegir els serveis públics o l’habitatge assequible.
El procediment proposat és desproporcionat i està en desacord amb el principi de subsidiarietat, així com l’obligació de la UE de respectar l’autogovern regional i local, tal com es descriu en el Tractat de Lisboa.

El municipalisme té un paper crucial per desenvolupar en la solució dels problemes socials i ambientals d’Europa, així com en l’aprofundiment de la democràcia amb la participació activa de la ciutadania.
El “Procediment de Notificació de Serveis” i els seus intents de restringir l’espai democràtic dels municipis és per tant completament inacceptable i ha de ser rebutjat.

Per SIGNAR.

Llistat de signants actualitzat al 14 de gener de 2019:

Plataformes polítiques regionals i municipals:
Barcelona en Comú, Catalonia, Spain
Catalunya en Comú, Catalonia, Spain
Citizens’ Network of Holargos – Papagos, Greece
Comú de Lleida, Spain
Coordinadora de Zaragoza en Común, Spain
Ganemos Córdoba, Spain
Ganemos Jerez, Spain
Ganemos Tres Cantos (Madrid), Spain
GroenLinks Amsterdam, The Netherlands
Grup Municipal MÉS per Palma, Balearic Islands, Spain
Grupo Municipal Onda Si Se Puede del Ayuntamiento de Onda Spain
Grupo Municipal Somos Oviedo/Uvieu, Ayunamento de Oviedo, Asturias, Spain
Grupo Municipal València en Comú del Ayuntamiento de València, Spain
Irabazi-Ganemos Eibar, Spain
Izquierda Unida-Los Verdes de Villaconejos, Madrid, Spain
Izquierda Unida, Villaluenga, Spain
Participa Sevilla, Spain
Podemos-Cádiz, Spain
Reacciona Talaveruela, Spain
Rassemblement citoyen de la gauche et des écologistes, Grenoble, France
Som Gramenet, Catalonia
Somos Mieres, Spain
Unid@s por Tegueste, Sta., Cruz de Tenerife, Islas Canarias, Spain
Xixón Sí Puede, Spain

Alcaldes i alcaldesses / autoritats locals (nom – nom de l’autoritat local):
José María González – Alcalde de Cádiz, Spain
Ninna Hedeager Olsen, Mayor of Technical and Environmental Affairs, City of Copenhagen
Damien Carême – Maire de Grande Synthe, France
Jean-François CARON, Maire de Loos-en-Gohelle, France
Nathalie Perrin-Gilbert – Lyon 1er arrondissement, France
Jacqueline Belhomme – Maire de Malakoff, France
Pierre Aschieri – Maire de Mouans-Sartoux, France
Jacques Boutault – Paris 2e arrondissement, France

Organitzacions i grups de la societat civil:
3F Kastrup, Denmark
Action from Ireland (Afri)
ACV-CSC, Belgium
AITEC, France
Alternativa3, Spain
Alternativa antimilitarista MOC, Canarias, Spain
Alternativa Republicana, Spain
Ander Europa, Belgium & The Netherlands
Antifascist action of Dionisos municipality, Attika, Greece
Asociación Canaria de Economía Alternativa, Spain
Associació Salut i Agroecologia (AsiA), Barcelona, Catalonia
Association Eau Publique Orge Essonne, France
L’association Open Atlas, France
ATAC Bene Comune Roma, Italy
ATTAC Austria
ATTAC France
ATTAC Germany
ATTAC Italy
ATTAC Spain
ATTAC Torino, Italy
Audit Citoyen De La Dette En Belgique (ACIDE), Belgium
Austrian Federal Chamber of Labour
Austrian Trade Union Federation
Berliner Wassertisch, Germany
Both ENDS, The Netherlands
Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) / Friends of the Earth Germany
CADTM Europe
Campaign Against TCI (Trade and Investment Treaties), Catalonia
Campaña “No a los tratados de comercio e inversión”, Spain
CartaCanta onlus, Italy
Casa delle sinistre Calolziocorte, Italy
Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO)
Citizens’ Network of Holargos,Papagos, Greece
Coalizione civica per Bologna, Italy
Comisiones Obreras (CCOO), Spain
Comitato Opzione Zero, Italy
Compartir Giovane Cuneo, Italy
Comunità Emmaus Ferrara, Italy
Confederación General del Trabajo de España (CGT)
Convergence nationale des collectifs de défense et de développement des services publics, France
Coordinamento Associazioni Lazio Mobilità Alternativa, Italy
Coordinamento Nord Sud del mondo, Italy
Coordination eau Ile-de-France, France
Confederación Intersindical, Spain
Corner House, United Kingdom
Corporate Europe Observatory (CEO)
CGSP-ACOD – public sector trade union from Belgium
Democracy in Europe Movement 2025 (DIEM25)
DiEM25 Italy
DEPANA (Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural), Spain
Eau Bien Commun, France
Ecologistas en Acción, Spain
Enginyeria Sense Fronteres, Spain
Equipo Xeral Campañas ECOAR))) Global
Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriartem Spain
EUGENT gUG European Association for Deceleration
European Association of Lawyers for Democracy and World Human Rights (ELDH)
European Federation of Public Services Unions (EPSU)
EQUO, Spain
European Water Movement – Europe
EuSAIN (European Sanitation Initiative), Netherlands
EYATH Trade Union, Greece
Fairwatch, Italy
Federación Española de Ingeniería Sin Fronteras, Spain
Federation of Ecologists in Action of Catalonia
FNV Overheid, The Netherlands
Food & Water Europe
Forum Italiano dei Movimenti per l’Acqua, Italy
Freien Bäcker – Zeit für Verantwortung e.V., Germany
Friends of the Earth Europe
FSC-CCOO (Comisiones Obreras, Federation of Citizen Services), Spain
German NGO Forum Environment & Development
Global Justice Now, United Kingdom
GRAIN, Spain
Greenpeace EU
Institute for Political Ecology, Croatia
Kölner Bündnis für gerechten Welthandel, Germany
La Taula de l’Aigua de Mollet, Spain
LEADER Local Action Group Southern Black Forest, Germany
Liberacitta Dinanza, Italy
LobbyControl, Germany
Management board of mPOWER
medicusmundi españa, Spain
Mouvement Ouvrier Chrétien, Belgium
Movimento Mira 2030, Italy
Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica (MAPiD), Barcelona, Spain
Municipal Services Project, Canada
Naturefriends, Greece
New Economics Foundation, United Kingdom
NOAH (Friends of the Earth Denmark)
Obra Social Menorca, Spain
OCM Paracuellos, Spain
ODG – Debt Observatory on Globalisation (Barcelona, Spain)
Partito Umanista Italia
Per Un’altra Citta Laboratorio Politico, Italy
Platform London, United Kingdom
Potere al Popolo Ciampino, Italy
PowerShift e.V. , Germany
Public Services International
Red de agua pública (RAP), Spain
Red de Municipios contra la Deuda Ilegítima y los Recortes,Valencia (España)
REDESSCAN (Red Canaria en defensa de los Servicios Sociales), Spain
REScoop.eu, the European federation of groups and cooperatives of citizens for renewable energy
Rete Antirazzista Catanese, Italy
Seeds Action Network, Germany
SEKES for public EYDAP, Athens, Greece
SETEM, Spain
SOLIDAR
Spinwatch, United Kingdom
SOSte to Nero, Greece
Stop TAFTA Luxembourg
Taula de l’aigua Terrassa, Spain
TransformDanmark, Denmark
Transform!, Italy
Transnational Institute (TNI)
TROCA- Plataforma por um Comércio Internacional Justo, Spain
Turin Committee of the Italian Water Forum, Italy
UNI EUROPA (European services workers union)
Unión de Sindicatos de Trabajadores y Trabajadoras en Andalucía, Spain
Unite Branch NW389 (Greater Manchester), United Kingdom
Unión General de Trabajadores (UGT), Spain
ver.di Union (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft – United Services Union Germany)
WECF France
WECF International
We Own It, United Kingdom
Xarxa per la sobirania energètica, Catalunya, Spain
younion _ Die Daseinsgewerkschaft, Austria

* La presidència austríaca de la UE va cancel·lar les negociacions del trílog de novembre. Ja hi havia diferències d’opinió entre els governs (França, Itàlia, l’Estat espanyol i Alemanya tenien preocupacions que impedien un acord). No està clar per quant temps es posposaran les converses. La cancel·lació no vol dir que el Procediment de Notificació de Serveis s’hagi retirat, de manera que encara estem reunint actors per fer front a aquesta directiva.

See “Stop the EU’s Services Notification Procedure” in English

Contingut relacionat

El deute del projecte Castor a la factura del gas

emma

Mòdul formatiu | La realitat de la transició verda i justa

MartaPerez

Grans empreses que es beneficien del programa d’emergència Covid19 – PEPP del BCE

MartaPerez