Comença l’onada de rebel·lió climàtica: la naturalesa es defensa


· Enfront de la inacció dels governs davant l’emergència climàtica i ecològica, sorgeixen accions massives de desobediència civil a Espanya i a la resta del món.
· La falta de respostes polítiques a la crisi climàtica empeny a la ciutadania cap a una estratègia d’acció directa no violenta, massiva i internacional.
· Després de les massives manifestacions del 27 de setembre, les plataformes 2020 Rebel·lió pel Clima i Extinction Rebellion España criden a realitzar accions pacífiques massives a partir del 7 d’octubre a Madrid per la justícia climàtica i en defensa de la vida.

Una onada de desobediència civil pacífica recorre de nou el planeta: a ciutats com Londres, Madrid, Buenos Aires, Nova York, Auckland, París, Berlín, Praga o Melbourne la societat civil està sortint al carrer per a intentar forçar un gir definitiu davant la situació actual d’emergència ecològica.

Durant l’últim any han sorgit diferents expressions d’activisme climàtic per tot el planeta, amb protestes multitudinàries en defensa de la vida i del planeta en el seu conjunt. Aquestes mobilitzacions internacionals han obert la porta a les declaracions polítiques d’emergència climàtica en països com Irlanda, Regne Unit o França, i han contribuït a una presa de consciència mundial inèdita de la gravetat de la situació ambiental.

Però ara, enfront del col·lapse del que adverteix la comunitat científica, és urgent prendre mesures immediates abans d’arribar a un punt de no retorn. La ciutadania exigirà als carrers i a les places que es passi de la declaració a l’acció.

L’informe del Grup d’Experts per al Canvi Climàtic (IPCC per les seves sigles en anglès) ja va advertir el 2018 de la urgència d’implementar reduccions d’emissions profundes i canvis ràpids, de llarg abast i sense precedents en tots els aspectes de la societat. Un any després, les mesures per a una transició ecosocial que hauria de ser dràstica estan molt lluny de posar-se en marxa.

 

Una rebel·lió intergeneracional i diversa

Enfront d’aquesta inacció institucional, i després de l’èxit de la Vaga Mundial pel Clima, Extinction Rebellion (XR) i 2020 Rebel·lió pel Clima criden a un aixecament pacífic a l’Estat espanyol per a empènyer pels canvis necessaris. Una rebel·lió de tota la societat, intergeneracional i diversa.

Ahir dilluns 30 de setembre desenes d’activistes es van encadenar al Palau de San Telmo a Sevilla, seu de la Presidència de la Junta d’Andalusia, bloquejant durant més d’una hora l’accés a les portes principals al Palau. Prèviament, havien remès per correu certificat a diferents conselleries de la Junta les claus dels cadenats amb els quals s’han mantingut encadenats.

En aquesta línia, nombroses persones procedents de diferents llocs de la península i de les illes s’estan inscrivint per a participar en una gran acció de desobediència civil no violenta el pròxim 7 d’octubre a Madrid.

Extinction Rebellion España i 2020 Rebel·lió pel Clima consideren que el factor de canvi més potent és el moviment civil.

Per això, exigeixen un canvi de sistema i criden a una rebel·lió enfront de:

  1. La passivitat dels governs i la irresponsabilitat d’una classe política en moltes ocasions més preocupada pels interessos dels seus partits que per una crisi climàtica que avança inexorablement.
  2. La falta de resposta a la gravíssima crisi ecològica i civilitzadora i l’actual extinció massiva d’espècies.
  3. L’absència de justícia climàtica i d’una democràcia real que garanteixi una vida digna a totes les persones i a la resta d’espècies que habiten la Terra.

2020 Rebel·lió pel Clima i Extinction Rebellion España consideren que existeix una exigència ètica de no transmetre/deixar un planeta moribund a les generacions més joves i futures.

Així mateix, entenen que tots els aspectes disfuncionals de la societat estan vinculats entre si per un sistema socioeconòmic que explota a les persones i la naturalesa. Per això, criden a la desobediència civil, coordinada i massiva, enfront del sistema que està portant al planeta a l’abisme.

Extinction Rebellion (XR) és un moviment internacional que actua enfront de la inacció dels governs sobre la crisi climàtica i ecològica actual mitjançant l’acció directa no violenta massiva, per mitjà de tres demandes; declaració d’emergència climàtica, emissions de GEI a 0 net per a 2025 i creació d’Assemblees ciutadanes per al canvi.

2020 Rebelión por el Clima és una plataforma d’acció no violenta enfront de la crisi climàtica i ecològica sorgida a Europa el 2019. La plataforma no té un únic destinatari de les seves accions, que poden anar des de la classe política a les indústries contaminants responsables de la crisi ecològica. 2020 Rebel·lió pel Clima és un moviment de moviments de gran diversitat, el principal propòsit de la qual és coordinar-se per a l’acció no violenta sota el paraigua de la justícia climàtica. En la resta de països europeus el nom de la plataforma és #By2020WeRiseUp.

Contingut relacionat

Cicle de Conferències: Projecte Comú del Deute per a Europa

Maadix

Obrim inscripcions per al Volt II: un repte als grans projectes energètics

emma

Ciudades VS multinacionales en un mundo post-Covid – PUBLICACIÓN COMPLETA

emma