Precio del gas

La societat civil rebutja més infraestructures gasistes innecessàries


· Davant la publicació de l’estratègia de la RePowerEU, la xarxa Gas No Es Solución, de la qual forma part l’Observatori del Deute en la Globalització, publica un manifest

· En aquest, declara l’oposició al desenvolupament de més infraestructures gasistes i denuncia la falsa coartada de l’hidrogen verd a nivell estatal i europeu

Arrel de la publicación de l’estratègia de la RePowerEU, Gas no es Solución expressa el seu rebuig a la proposta del Congrés dels Diputats de facilitar els tràmits de construcció i finançament del gasoducte Midcat, entre elles la seva introducció de nou en la llista de projectes d’interès comú europeu, aquesta vegada sota l’excusa de ser compatible amb l’hidrogen verd. Una esmena que també anima a la promoció de la reobertura de la regasificadora il·legal d’El Musel, a més del Real Decret – Llei 6/2022, en procés d’esmenes, el text original del qual permet el desenvolupament de noves infraestructures gasistes a les illes Canàries. Nombrosos estudis reflecteixen que s’han de deixar gran part dels combustibles fòssils sota terra.

En opinió de Gas No Es Solución, no es necessari el desenvolupament de noves infraestructures gasistes per a sortir de la dependència energètica del gas rus al 2025. En aquest sentit, defensa la plataforma, el rol de l’hidrogen té un potencial molt escàs d’ajuda.

Un exemple és el Midcat, un controvertit projecte paralitzat el 2019 pel rebuig dels reguladors energètica espanyols i francès al projecte. El seu desenvolupament no suposaria una ajuda ni a curt, ni a mitjà ni a llarg termini per a la crisi energètica europea. Tot i el termini improbable de construir-se en tres anys, que comportaria un gran increment en els costos, només podria transportar el 2,2% de la demanda de gas europea el 2021. En cas d’utilitzar-se per a transportar hidrogen 100% renovable en el futur, seria necessari incrementar en un 45% el potenncial fotovoltaic instal·lat, un 37% més en el cas de l’eòlica, desviant inversions per a la urgent descarbonització del mix elèctric.

El mateix passa amb la planta de regasificació il·legal d’El Musel, a Gijón. La seva posada en marxa, sgons Gas No es Solución, és innecessària. Degut al sobredimensionament del potencial de regasificació al 2021, lres regasificadores existents van funcionar només a un 27% de la seva capacitat. Pel que fa a la seva possible utilització com a magatzem de gas natural liqüat (GNL), només augmentaria en un 10% l’emmagatzematge de GNL als tancs de regasificadora a l’estat espanyol. Tampoc tindria sentit com a punt de càrrega i descàrrega intermig per a vaixells metaners amb destí a Europa, degut a l’increment de costos d’operació, pèruda de temps i augment de quilòmetres recorreguts.

Pel que fa al Real Decret-Llei 6/2022 del Govern, diferents grups polítics han presentat esmenes durant aquesta setmana. Les que Gas No Es solución valora més positivament van dirigides a treure del text la disposició que permet facilitar la instal·lació de plantes de gasificació, molls de càrrega i descàrrega de vaixells que transporten gas i centrals de generació elèctrica en almenys dos ports: Gran Canaria i Tenerife. La disposició original eximeix a l’estructura d’autorització administrativa, equiparant-la a la infraestructura energètica miliyar i qualificant-la d’interès general.

Gas No Es Solución proposa dedicar aquestes possibles inversions a projectes que puguin aportar resiliència mitjançant la reducció de la demanda, l’autoconsum i la diversificació energètica, que siguin més beneficiosos per a la transició energètica justa i a la recerca de la coherència entre les polítiques energètiques estatals i europees amb l’emergència climàtica, posant al centre el benestar de les persones.

Contingut relacionat

Estrena a TV3 “Free Tours. Treballar per propines”

emma

Vídeo entrevista Lucile Dumas – Marroc

emma

NOU Documental “La Ruta del Tomàquet”

Maadix