Grup de lectura “Energia en Decreixement”


Des de Som Comunitats i l’ODG llancem el grup de lectura “Energia en decreixement”, un espai per mirar el món de l’energia des de la perspectiva decreixentista.

Els visibles impactes negatius, tant socials, com a ambientals i de gènere, del model econòmic fan pensar que és necessari explorar i posar en marxa alternatives que superin el creixement econòmic com a objectiu final de l’economia. Per això, considerem necessari comptar amb espais per a reflexionar sobre aquest tema.

Conjuntament amb Júlia Martí, Luis González, Yayo Herrero i Alfons Pérez, a més de la participació de gairebé 90 integrants de Comunitats Energètiques, debatrem durant quatre sessions online sobre l’energia en relació amb el decreixement, els límits, les necessitats i la comunitat. Aquí compartirem els vídeos de la introducció a cada sessió, així com un petit resum dels debats.

1a Sessió: Introducció al decreixement

10 d’abril 2024

En aquesta primera sessió debatem basant-nos en tres preguntes. La primera va ser: què ens suggereix el concepte Decreixement? I les respostes van ser variades. D’una banda, considerem que és un concepte que pot generar rebuig o por, però també que ens permet obrir debats i repensar el model econòmic. Pot ser un camí, un far cap a la igualtat i l’equitat. També vam reconèixer el decreixement com una cosa inevitable, en un planeta finit hi ha límits biofísics al creixement perpetu. I en aquest sentit es va plantejar la necessitat de democratitzar el decreixement i reconèixer les desigualtats de partida.

La segona pregunta va ser: quines pors ens genera? I encara que moltes de les participants diuen que no els genera por en l’àmbit personal, sí que compartien la por al fet que no s’apliqui correctament. S’arribarà a temps i serà just i ecofeminista? També compartíem la preocupació per com contagiar aquestes idees. És un concepte que genera malestar, que pot generar bloqueig, a més existeix una por generalitzada al canvi. Cal tenir valentia per a poder dur a terme les transformacions que planteja el decreixement. Per a això es va parlar de la importància de treballar localment i amb exemples pràctics que mostrin que és possible, parlar del decreixement dels impactes negatius i impulsar alternatives, no únicament restriccions.

Finalment, també ens preguntem: quines esperances ens permet imaginar? I van sortir moltes idees. “Quan ho analitzes, veus que hi ha una solució, genera esperança”, va ser una de les frases que es va repetir. També la idea que el decreixement pot ser una arma política que desafia i repta el sistema. Altres conceptes com a sostenibilitat, economia circular, desenvolupament sostenible… el capitalisme els acaba absorbint, però el decreixement té la facultat de posar en dubte el sistema. Posàvem esperances en la possibilitat de generar una reacció i un caminar cap a una transició amb perspectiva ecosocial i feminista des de l’àmbit comunitari i local, així com en la creació de xarxes. També parlem de l’esperança pel col·lapse del capitalisme, per aconseguir la justícia social tant en el nostre entorn com a escala global.

Si vols seguir el debat t’animem a sumar-te a la conversa al fòrum online de Som Comunitats!

 

Contingut relacionat

El Pla de transició: l’aposta de l’ODG per ser una entitat ecofeminista

MartaPerez

Comunicat ODG cap a la Vaga Climàtica 27S

emma

Coneixes el programa de la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics?

emma