Transformació ecosocial, pactes decolonials i ecofeministes #SeminariODG


Transformació ecosocial. Contra les falses solucions verdes, pactes decolonials i ecofeministes per la justícia global | 10 i 11 de maig, Barcelona

Els pròxims 10 i 11 de maig seran dies de reflexió preelectoral a Catalunya, una bona oportunitat per plantejar els canvis reals que necessitem si volem enfrontar reptes tan grans com la sequera, els macroprojectes, la crisi de cures… sense oblidar la seva dimensió global. Us convidem a una nova edició del #SeminariODG, en què debatrem sobre aquests reptes i construirem col·lectivament fulls de ruta per sortir-nos-en.

INSCRIPCIONS AQUÍ

Bloc 4, Can Batlló – Barcelona

En un context d’emergència climàtica, crisi energètica, guerres i desigualtats creixents, les institucions del Nord global han fet un viratge cap al llenguatge de la securitizació, alhora que promouen la transició “verda” basada en l’impuls de les renovables i la digitalització. Aquesta transició requereix una quantitat de matèries primeres enorme i la seva escassetat ha desfermat una nova cursa global. El context planteja una nova geopolítica de la transició verda, que reforça les lògiques colonials i pretén justificar els impactes ecosocials de l’extractivisme en nom de la transició i la descarbonització.

Davant d’un escenari així, és urgent impulsar una transformació ecosocial decolonial i ecofeminista, que ens permeti avançar en la descarbonització de l’economia. Alhora, que tingui en compte la reparació dels deutes colonials, climàtics i de gènere acumulats les últimes dècades, així com la fi de les lògiques extractivistes i colonials. Un model econòmic basat en el creixement infinit és incompatible amb aquest imperatiu. Per tant, cal plantejar escenaris de decreixement econòmic al Nord global per arribar a la suficiència que garanteixi vides dignes per a tothom i la continuïtat de la vida al planeta.

Els diàlegs i les aliances internacionals seran clau per impulsar aquestes transformacions des d’una perspectiva de justícia global. Per això, des de l’ODG convidem a les companyes del Pacto Ecosocial Intercultural del Sur, així com altres aliades d’Europa i el nord d’Àfrica, per denunciar plegades les injustícies de la transició verda capitalista, així com dibuixar conjuntament els futurs alternatius que imaginem.

PROGRAMA

Divendres 10 de maig

18 h | Pactes ecosocials davant els deutes i neoextractivismes, amb Alberto Acosta, Maristella Svampa, Paz Aedo i la moderació de Iolanda Fresnillo

Dissabte 11 de maig

10 h | Geopolítica de la transició verda, amb Hamza Hamouchene, Lucía Barcena, Alfons Pérez i la moderació de l’ODG

11.30 h | Descans

12 h | Aliances i estratègies ecosocials, amb Sabrina Fernandes, Breno Bringel, Enrique Viale i la moderació de l’ODG

13.30 h | Vermut i pica-pica

 

Contingut relacionat

Agbar porta a judici l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

emma

Entrevista al periodista mexicà Carlos Manuel Juárez – DDHH i fracking

emma

Busquem: un/a investigador/a i tècnic/a de projectes en Turisme

emma