c7imgtiw0aivtbz.png

Declaració en solidaritat amb el Comité #NoTAP


Organitzacions i col·lectius europeus expressen la seva solidaritat amb els ciutadans que s’oposen pacíficament a la construcció del gasoducte Trans-Adriàtic a Melendugno (regió de Pulla, Itàlia).
 
Ens solidaritzem amb el Comitè No TAP i les accions no violentes dutes a terme per la població local per aturar les obres il·legals de construcció que s’estan executant en els últims dies.
 
Durant els últims anys, s’han documentat nombrosos impactes perjudicials del gasoducte Trans-Adriàtic, que forma part d’una cadena més àmplia de projectes; l’anomenat Corredor del Gas del Sud.
En primer lloc, aquest projecte simplement no és necessari. La demanda de gas a Europa està disminuint, i el gasoducte farà poc per millorar la seguretat energètica d’Europa. En el seu lloc, corre el risc de convertir-se en un elefant blanc, un actiu perdut amb una càrrega que suportaran els ciutadans europeus durant les pròximes dècades.
En segon lloc, la construcció del gasoducte està alimentant la repressió a l’Azerbaidjan – d’on prové el gas – i a Turquia – país que el gasoducte travessa. És important assenyalar que els problemes sobre el terreny a Itàlia no són aïllats. També hem estat testimonis de problemes d’expropiació de terres, de manca d’avaluacions ambientals i socials adequades i de mala consulta a les poblacions locals de Grècia i Albània, també països de trànsit.
En tercer lloc, el gasoducte Trans-Adriàtic és un projecte del passat. Les importacions de gas contribuiran a bloquejar a Europa en un camí intensiu en carboni, en contra dels compromisos climàtics de la Unió Europea i dels seus Estats membres en la COP21 de París. En lloc d’aportar milers de milions d’euros a una infraestructura de combustibles fòssils amb dubtosa utilitat, aquests recursos haurien de reorientar-se cap inversions que donin suport a una transició energètica justa, democràtica i orientada cap al futur a Europa.
 
La mobilització dels ciutadans a Itàlia hauria de ser un toc d’atenció als governs nacionals, a les institucions europees i als bancs que donen suport al projecte: aquest gasoducte no és el tipus de projectes que Europa necessita. Per tant, la Comissió Europea hauria de retirar-ne el seu suport , i les institucions financeres (bancs públics o privats) no han de involucrar-se en un acord relacionat amb cap secció del Corredor del Gas del Sud.
 
Contactea premsa:
Gianluca Maggiore
(+39 339 684 7706)
 
Elena Gerebizza, Energy Campaigner Re:Common
egerebizza@recommon.org
+39 340 670 53 19
 
Xavier Sol, Director Counter Balance
xavier.sol@counter-balance.org
+32 2 893 08 61
 
Twitter: #NoTAP
Vídeo Facebook: https://www.facebook.com/odg.cat/posts/10154202965001428
 
Versió del comunicat en anglès de CounterBalance:
 

Contingut relacionat

Podcast Desenredades #14 | Col·lapse no és apocalipsi: la resposta comunitària amb Carlos Taibo

MartaPerez

Per una Llei de Matèries Primeres Crítiques de la UE justa

MartaPerez

Por una política libre de combustibles fósiles, campaña #FossilFreePolitics

emma