arhuaco-2.png

Comunicat del Poble Arhuaco, Colòmbia


El Poble Arhuaco aturarà el 27 de juliol les activitats de la pedrera il·legal La Penya de Horeb pel dany irreversible al qual està sotmetent al seu territori.

 

La pedrera La Penya de Horeb ha vingut operant de manera il·legal dins el territori ancestral i tradicional del Poble Arhuaco de la Serra Nevada de Santa Marta, Colòmbia, atès que no compten amb un títol miner ni amb un Pla de Maneig Ambiental.

Les autoritats ambientals competents com Corpocesar, no han adoptat mesures efectives per sancionar la il·legalitat de l’operació d’aquesta pedrera. Igualment, no han promogut accions per aturar i reparar els danys causats al nostre territori i la nostra cultura.

L’operació d’aquesta pedrera està causant greus afectacions al territori i a la nostra cultura, ja que per la nostra íntima relació amb la terra, si hi ha afectacions a aquesta, la nostra cultura i supervivència com a pobles es veu afectada. Addicionalment, d’acord amb la nostra (colombiana) Llei d’Origen, la mineria està prohibida al territori ancestral i tradicional pel desequilibri que genera a la natura.

Per l’anterior, vam decidir actuar davant l’omissió de l’Estat, de manera que el dia 27 de juliol de 2017, al voltant de 100 persones ens traslladarem a la pedrera per aturar les activitats i tancar l’operació de la mina, fent exercici de les nostres facultats com Autoritats ambientals.

Contacte de premsa:
Rogelio Torres, coordinador de territori del Poble Arhuaco. (0057) 3176440389

(*) La Serra Nevada de Santa Marta va ser declarat per la Unesco (1979) Reserva de la Biosfera i Patrimoni de la Humanitat. És un dels llocs més biodiversos del món i és el territori ancestral dels pobles indígenes arhuacos, kogui, wiwas i kankuamos.

El Poble Arhuaco té una població de més de 30.000 persones que habiten la Serra Nevada de Santa Marta. Són un poble pacífic convençut del respecte a la humanitat i als altres éssers vius.

Pots donar el teu suport en el següent document.

 
 

Contingut relacionat

La hipocresia renovable de CiU.

alfons

Video acte #DeuteVSdrets

emma

Cicle d’Ecofeminismes: resistències i drets col·lectius

MartaPerez