Publicació | Més enllà del benefici


Descarregar arxiu   

Recollim algunes claus sobre com reformular el Pacte Verd Europeu perquè promogui el benestar de les persones

Pocs mesos abans de les eleccions europees de 2024, encara no està clar com finançarà la UE la seva agenda climàtica. Quatre anys després que s’anunciés el Pacte Verd Europeu (PVE) i que la UE gairebé doblés el seu pressupost amb la creació del fons Next Generation EU de 800.000 milions d’euros per ajudar els estats membres a respondre als efectes econòmics de la pandèmia, l’agenda mediambiental i de recuperació a Europa està amenaçada. Això passa mentre les crisis del clima i la biodiversitat esdevenen cada cop més urgents.

Per una banda, els forts interessos econòmics estan utilitzant el seu poder de pressió per frenar el Pacte Verd Europeu. Per l’altra, el suport públic a l’agenda mediambiental actual no és prou fort per protegir-la. Tot i que gairebé tothom està d’acord que el Pacte Verd Europeu ha de ser just, l’opinió pública no creu que les solucions sostenibles de les actuals agendes polítiques d’energia, transport, habitatge i ocupació siguin assequibles i accessibles per a tothom. Abordar la crisi del cost de la vida és crucial per enfortir el suport a l’agenda climàtica, atès que les llars de renda baixa i mitjana gasten fins al 80% dels seus ingressos en serveis essencials com l’habitatge, l’energia i l’alimentació. Aquests serveis també són sectors primordials que necessiten una transformació estructural per descarbonitzar i protegir el medi ambient. Finalment, cal més voluntat política per mobilitzar la gran quantitat d’inversió pública necessària per a una transformació justa que combini la protecció del medi ambient amb la protecció dels drets socials i l’accés als serveis essencials. Això és bàsic tenint en compte que el pressupost de la UE es reduirà gairebé a la meitat degut a la finalització dels fons Next Generation EU en una situació de statu quo.

Troba la versió completa en anglès en aquest enllaç

Aquest document forma part del projecte Citizens’ Observatory for Green Deal Financing, finançat per la Unió Europea. Tanmateix, les perspectives i opinions expressades són exclusives de l’ODG i no reflecteixen necessàriament les de la UE o de l’Agència Executiva Cultura i Educació d’Europa (EACEA). Ni la UE ni l’EACEA se’n responsabilitzen.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Desenredades #4 | Justícia climàtica i financera més enllà de la COP

MartaPerez

Què n’ha sortit de la COP26?

MartaPerez

ReGenerationEU: una eina web per a què l’economia social i solidària accedeixi als fons NextGenerationEU

emma