interfnordsud.jpg

Interferències Unió Europea – Amèrica Llatina i el Carib ¿Associació birregional o Anticooperació?


Descarregar arxiu   

David Llistar i Mónica Vargas (Coords.).

Col·lecció Informes ODG, 2012

De què va…

La major part de comunicats oficials, tant dels països de la Unió Europea (UE) com de l’Amèrica Llatina i el Carib (ALC), manifesten una intensa cooperació birregional (comercial, financera, cultural, ambiental, migratòria, militar, etc.). No obstant això, un nombre creixent d’organitzacions civils i de xarxes d’ambdós costats de l’Atlàntic denuncien el paper devastador que està tenint la Unió Europea i els seus països membres respecte als pobles i a la biodiversitat de la regió. L’objectiu d’aquest informe és avaluar quin és el balanç en les relacions UE-ALC des de la perspectiva de com interfereixen en el “bon viure” dels pobles empobrits.

Es valora l’actual procés d’integració birregional des de l’òptica de la justícia social i ambiental global. L’informe considera l’anticooperació europea a l’Amèrica Llatina des de punts de vista com els requeriments metabòlics europeus en matèries primeres energètiques, minerals i agroalimentàries. Examina les polítiques associades a aquests requeriments i a la pròpia expansió del capital europeu, revisant interferències comercials, ambientals i tecnoproductives. Compta també amb un apartat específic sobre l’anticooperació espanyola, vinculada tant a les empreses com al deute extern de l’Amèrica Llatina amb l’Estat espanyol. Així mateix, es proposa un estudi de cas considerant les relacions bilaterals amb l’Equador. Amb aquesta publicació, esperem poder contribuir a l’intens i valent treball que, des de fa anys, han realitzat les comunitats i organitzacions en resistència i xarxes com Enlazando Alternativas per a la construcció d’un món més just i d’unes relacions d’autèntica cooperació i solidaritat entre els pobles.

Dades sobre l'informe:

Coordinació: David Llistar i Mónica Vargas (ODG)
Autor/es: Jesús Carrión (ODG), Olivier Chantry (CADTM), Tom Kucharz (Ecologistas en Acción), David Llistar (ODG), Braulio Alfonso Moro (France Amerique Latine, FAL), Pedro Ramiro (OMAL), Helena Roux (FAL), Mónica Vargas (ODG)
Cartografía: Delphine Ortega y Alfons Pérez (ODG)
Disseny: Toni Sánchez Poy
72 pàgs. (castellà)
Data: juny 2012

 

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Agrocombustibles: Un Altre negoci és possible?

Maadix

Grans empreses que es beneficien del programa d’emergència Covid19 – PEPP del BCE

MartaPerez

Què n’ha sortit de la COP26?

MartaPerez