cartel_ruta_tomaquetweb1.jpg

Documental “La Ruta del Tomàquet”


Realització: Jordi Oriola (TransformaFilms) i Anna Soldevila (Soona Films). Un documental de l’ODG i la Revista SABC

 

Presentació

Dilluns 29 juny 2015, 19h30

Lloc: Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB

Sinopsi

El tomàquet és una de les hortalisses més importants de l’alimentació catalana. El seu cultiu es remunta en els temps ha estat un protagonista de pes dins de la pagesia catalana, i sempre omnipresent a l’antic Mercat del Born que va centralitzar la comercialització d’aliments a la conurbació de Barcelona als anys 60. Actualment, els i les habitants de Catalunya segueixen consumint grans quantitats de tomàquet i així ho registren les estadístiques de venta de Mercabarna, el successor del Mercat del Born.

La paradoxa és que només el 14% de les hortalisses que es venen a Mercabarna provenen dels pagesos de la Província de Barcelona, i sorprenentment cada vegada cultiven menys tomàquet perquè a l’estiu, quan la producció de tomàquet està al seu zenit, arriben quantitats ingents de tomàquet de fora per sota el preu del cost del tomàquet català. En concret, en els darrers set anys s’ha perdut el 40% de la producció catalana de tomàquet.

En el documental La Ruta del Tomàquet ens sorprendre’m al conèixer la procedència dels tomàquets que enfonsen la producció catalana. Viatjarem a aquests països i intentarem entendre com s’ho fan per produir tant barat i quins problemes comporta també això en les seves societats. També mirarem de comprendre quin és el paper de l’empresa pública Mercabarna en l’actual situació. I explorarem quins possibles escenaris tenim.

¿Es complirà el pronòstic expressat, a La Vanguardia, per un dirigent de Mercabarna en el sentit que en els propers anys ja no es produirà cap tomàquet a Catalunya? Ens convé això? Què i com volem menjar? Quin tipus d’agricultura necessitem? Quin tipus de comercialització seria més favorable per a un escenari de sobirania alimentària? En definitiva, quin tipus de societat volem? Calceu-vos les sabates que comença La Ruta del Tomàquet…

 

Realització: Jordi Oriola (TransformaFilms) i Anna Soldevila (Soona Films)

Un documental de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, en col·laboració amb GRAIN.

Basat en l’informe La Ruta del Tomàquet. Eines de reflexió cap a una nova cultura del consum urbà.

 

Amb el suport de:    

Contingut relacionat

Guia per entendre i accedir a la informació sobre deute

MartaPerez

Projectes Gasístics d’Interès Comú

MartaPerez

Què és una col·laboració Público-Privada i com ens afecta?

MartaPerez