cocinand.jpg

Cuinant el planeta: Fets, xifres i propostes sobre canvi climàtic i sistema alimentari global


Descarregar arxiu   

Campanya "No et Mengis el Món" i GRAIN
Edició: Virginia Martínez i Ferrán García

De què va…

El canvi climàtic és una innegable realitat cada vegada més patent, els seus efectes estan començant a fer-se sentir en tot el planeta. No sempre es té present, com sí indiquen totes les dades, que al centre de l´escenari està el sistema agroalimentari.

Quan considerem la dupla canvi climàtic i sistema alimentari, en general pensem en termes de transport d´aliments o, en alguna ocasió, a la desforestació associada a l´agroramaderia. Però el cert és que poques vegades prenem consciència de que el maneig dels sòls agraris, la utilització de fertilitzants sintètics, la fabricació de pinsos industrials, o la destrucció dels mercats locals d´aliments constitueixen el nucli central de les emissions planetàries de gasos d´efecte hivernacle. Al mateix temps les indústries processadores i de distribució d´aliments -que inclouen transport, empaquetatge, refrigeració i comercialització – són també grans emissores. Es calcula que el sistema agroalimentari arriba a generar fins a un 50% d´aquestes emissions. L´actual model de producció i consum industrial d´aliments és un gran consumidor d´energia, que contribueix significativament a l´escalfament global, a més d’agreujar la destrucció del medi ambient i de les comunitats rurals.

En aquest dossier hem volgut presentar alguns fets, qüestionaments, preguntes i propostes sobre canvi climàtic i sistema alimentari global, conscients de la necessitat d´aprofundir la denúncia, posicionar la problemàtica al centre del debat actual i exigir una justícia climàtica real. Moltes de les solucions a l´actual crisi climàtica i alimentària estan sorgint d´actors socials organitzats, solucions que ens poden ajudar a “refredar” el planeta i mostrar, d´una vegada per totes, les arrels comunament enterrades de l´escalfament global.

Dades sobre l'informe:

Publicació elaborada per: GRAIN (www.grain.org), y la Campanya “No et Mengis el Món” (www.noetmengiselmon.org), conformada per l’Observatori del Deute en la Globalització (www.odg.cat), la Xarxa de Consum Solidari (www.xarxaconsum.net), Entrepobles (www.pangea.org/epueblos/) i Veterinaris Sense Fronteres (www.veterinariossinfronteras.org).

Edició: Virginia Martínez y Ferrán García

Disseny: BAOBAB Comunicació i Educació per a la Sostenibilitat (www.baobab-ces.net)

Novembre 2009
82 pàgs. (pdf en castellà)

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Cinc mites sobre el Midcat – Reloaded

MartaPerez

Introducció a la Crisi Alimentària Global

Maadix

Importem el 100% del gas natural que consumim

MartaPerez