hidrógeno-recuperación-next-generation

Apropiar-se de la recuperació a través de l’hidrogen


Descarregar arxiu   

La indústria fòssil rebrà més de 8.000 milions dels fons Next Generation EU

En un moment en que el món s’enfronta a catàstrofes climàtiques amb una freqüència alarmant, la Comissió Europea ha dit que vol evitar donar milers de milions en rescats a la indústria dels combustibles fòssils a través dels seus fons de recuperació de la Covid19. Però la nova investigació de Fossil Free Politics i de l’European Network of Corporate Observatori (ENCO), en la que colaborem l’Observatori del deute en la Globalització, demostra que està fent precisament això: a Itàlia, França, Portugal i a l’estat espanyol, 8.300 milions d’euros dels fons de recuperació de la Unió Europea es gastaran en hidrogen i gasos renovables.

La importància de l’hidrogen i els gasos renovables es deu a un esforç concertat de la indústria dels combustibles fòssils. A Itàlia, les empreses van mantenir més de cent reunions amb ministres i funcionaris sobre els plans de recuperació, arribant a multiplicar per quatre la despesa destinada a l’hidrogen. Amb els fons de la UE que començaran a fluir en la segona quinzena de juliol, les empreses petroleres i de gas veuen en l’hidrogen una taula de salvació per al seu negoci. Es particularment rellevant el paper que està prenent el gas natural, combustible fòssil amb millor premsa que la resta, però igual de nociu.

Aquest informe, el primer projecte de Recovery Watch, revela que el govern espanyol planeja gastar un 50% més dels seus fons en hidrogen i gasos renovables que en el seu sistema nacional de salut.

Josep Nualart Corpas, Observatori del Deute en la Globalització: ” El govern de l’estat espanyol ha elaborat un esborrany amb la col·laboració amb les grans empreses energètiques i les quatre grans consultores, excloent a la ciutadania. Com a resultat, els projectes d’hidrogen i gas renovable estan rebent molts més diners públics que un sistema nacional de salut que es desemorona i que hem vist imprescindible de reforçar”.

La UE ha intentat evitar que els fons de recuperació es destinin aa projectes de combustibles fòssils, inclòs el controvertit hidrogen fòssil (blau), però, segons l’informe, l’hidrogen renovable o verd es només un caball de Troya per a l’hidrogen fòssil (blau), que en qualsevol cas, pot rebre finançament d’altres fons comunitaris i nacionals.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

La falsa solució turística: concentració de beneficis i deute social

emma

Propostes ecofeministes per repensar les ciutats

MartaPerez

El turisme o la vida. Treball i precarietat a la ciutat neoliberal

emma