It’s raining green… Hallelujah? | Cicle de webinars sobre la transició verda


Us presentem el cicle de webinars It’s raining green! Hallelujah? per aportar una mirada crítica sobre la transició verda i digital europea, que tindrà lloc els propers 15 de maig, 22 de maig i 1 de juny.

Tal i com s’explica a la web de la Comissió Europea, les polítiques promogudes a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) giren principalment al voltant del foment de la transició energètica – per exemple, promovent les renovables o la mobilitat elèctrica– per assolir la neutralitat climàtica el 2050, així com la digitalització i modernització de l’economia per crear ocupació i estimular el creixement. 

Però… És una transició realment verda per tots els territoris de la Terra? Neutralitat climàtica? Per a qui? Quines són les principals estratègies energètiques de la UE? Què passa amb el corredor de l’hidrogen verd? On és la transició justa i inclusiva i l’objectiu de primer les persones que reclamava el Pacte Verd Europeu als projectes que estan sent finançats per aquest instrument de recuperació (MRR)? I què entenen per justa la Comissió Europea i l’Estat espanyol? És justícia per a tothom? Quins són els sectors més necessaris per la vida que han de finançar-se amb diner públic? 

Dialogarem sobre tot això amb convidades internacionals i veus des de Xile, Bolívia, Argentina, Madagascar, l’Estat espanyol i Brussel·les.

A continuació, trobaràs tota la informació, ponents i enllaços d’inscripció.

Webinar 1: Impactes de la transició verda i digital al Sud Global i alternatives al model extractivista
La creixent demanda de minerals crítics per a la transició i els impactes de l’extractivisme verd
Dilluns 15 de maig de 17:30h-19h (CET)

Podeu veure el vídeo complet aquí.

Amb la participació de:

  • Zo Randriamaro, activista ecofeminista i defensora dels drets humans amb una extensa i reconeguda experiència en temes de gènere i sociologia del desenvolupament. Sociològa de formació i fundadora i coordinador del Centre de Recherches et d’Appui pour les Alternatives de Développement – Océan Indien (CRAAD-OI), una organització panafricanista situada a Madagascar que dona suport a comunitats afectades per projectes d’extractivisme a gran escala en el sector de la mineria i de l’agricultura.
  • Pablo Solón, Investigador i activista bolivià a la Fundació Solón. Expert en l’ Amazonia, canvi climàtic, aigua, drets de la natura i alternatives sistèmiques. Va formar part del govern presidit per Evo Morales amb diferents responsbilitats des de 2006 a 2011. De 2009 a 2011 va ser embaixador de l’Estat Plurinacional de Bolivia a les Nacions Unides.
  • Maurice Carney, Director executiu a Friends of Congo. Ha treballatamb la societat congolesa durant 25 anys en la seva estratègia per la pau, justícia i dignitat humana. Durant dècades, Maurice Carneu ha fet indiència per la dignitat i la inclusió de la societat congolesa en la societat civil en els seus esforços per aconseguir la pau, la democràcia, la sobirania alimentària i la justícia climàtica. És consultor de líders polítics dels EUA, Canadà, Amèrica Llatina, Àfrica i de la ONU, així com d’altres ONG’s i fundacions.
  • Mariana Walter, investigadora en Ecologia Política i Economia Ecològica, membre de la direcció i coordinació de l’Atles de Justícia Ambiental (EJ Atlas). Investigadora post-doctoral visitant a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca se centra en conflictes derivats de l’extracció de recursos a l’Amèrica Llatina i les Amèriques.

Moderat per Alfons Pérez, investigador en energia i clima de l’ODG.

 

Webinar 2: L’hidrogen: el gran protagonista de la transición energética
Estratègia corporativa i impactes darrere la promoció de l’hidrogen
Dilluns 22 de maig, de 17:30 a 19h

Podeu veure el vídeo complet aquí.

Amb la participació de:

  • Marina Gros Breto. Biotecnòloga de formació, s’ha dedicat al seguiment de les polítiques públiques i de governança climàtica des del 2018. Actualment és la responsable de la campanya de gas a Ecologistas en Acción, activista i membre de la seva àrea d’energia i clima.
  • Natalia Lueje Seeger. Llicenciada en Arts a la Universitat de Xile i magistrat en Desarrollo Sustentable de Ambientes y Territorios per la UAHC. Té més de 12 anys d’experiència en diverses àrees de sostenibilitat scial i ambiental, amb enfocament en el treball amb comunitats, ecologia política i més recentment, en transició energètica justa. És coordinadora territorial de l’ONG Sustentarse i col·labora amb el Consejo del Pueblo Chango de la Región de Antofagasta (Xile)
  • Marcelo Silva Miranda, conseller regional del pueblo chango a la regió d’Antofagasta, Xile.
  • Modera Josep Nualart, investigador en energia i coordinador de cures de l’Observatori del Deute en la Globalització

 

Webinar 3: Hi ha espai per a les cures i els feminismes en aquesta transició?
Una transició tecnològica i digital que no reverteix les desigualtats socials i de gènere
Dijous 1 de juny de 17:30h-19h (CET)

Podeu veure el vídeo complet aquí.

Amb la participació de:

  • Tuscany Bell, coordinadora de polítiques de l’àrea de Serveis Socials i Joventut de la Federació Europea de Sindicats Públics (EPSU).
  • Flora Partenio, investigadora i activista argentina i membre de l’organització Dawn, una xarxa feminista del sud global.
  • Blanca Bayas, investigadora i responsable de projectes de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), especialitzada en serveis públics i autora de l’informe “Els PERTE: Com la inversió pública soscava la transició ecofeminista“.
  • Lissette Fernández, treballadora de cures i integrant de Sindillar/Sindihogar, sindicat independent de Treballadores de la llar i de les cures a Barcelona.
  • Modera Júlia Martí, investigadora i tècnica a l’ODG especialitzada en serveis públics

NOTA: Aquest cicle de webinars forma part del projecte Citizens’ Observatory for Green Deal Financing, finançat per la Unió Europea. Tanmateix, les perspectives i opinions expressades són exclusives de l’ODG i no reflecteiexen necessariament les de la UE o de l’Agència Executiva Cultura i Educació d’Europa (EACEA). Ni la UE ni l’EACEA se’n responsabilitzen.

Contingut relacionat

Busquem un/a TÈCNIC/A ECOFEMINISTA EN GESTIÓ DE PROJECTES DE JUSTICIA CLIMÀTICA I SOBIRANIA ENERGÈTICA I SUPORT A LA COMUNICACIÓ

emma

La hipocresia renovable de CiU.

alfons

Xerrada a l’Ateneu Barcelonès “El Gas Natural, un Amic Climàtic?”

emma