It’s raining green… Hallelujah? | Cicle de webinars sobre la transició verda


Us presentem el cicle de webinars It’s raining green! Hallelujah? per aportar una mirada crítica sobre la transició verda i digital europea, que tindrà lloc els propers 15 de maig, 22 de maig i 1 de juny.

Tal i com s’explica a la web de la Comissió Europea, les polítiques promogudes a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) giren principalment al voltant del foment de la transició energètica – per exemple, promovent les renovables o la mobilitat elèctrica– per assolir la neutralitat climàtica el 2050, així com la digitalització i modernització de l’economia per crear ocupació i estimular el creixement. 

Però… És una transició realment verda per tots els territoris de la Terra? Neutralitat climàtica? Per a qui? Quines són les principals estratègies energètiques de la UE? Què passa amb el corredor de l’hidrogen verd? On és la transició justa i inclusiva i l’objectiu de primer les persones que reclamava el Pacte Verd Europeu als projectes que estan sent finançats per aquest instrument de recuperació (MRR)? I què entenen per justa la Comissió Europea i l’Estat espanyol? És justícia per a tothom? Quins són els sectors més necessaris per la vida que han de finançar-se amb diner públic? 

Dialogarem sobre tot això amb convidades internacionals i veus des de Xile, Bolívia, Argentina, Madagascar, l’Estat espanyol i Brussel·les.

A continuació, trobaràs tota la informació, ponents i enllaços d’inscripció.

Webinar 1: Impactes de la transició verda i digital al Sud Global i alternatives al model extractivista
La creixent demanda de minerals crítics per a la transició i els impactes de l’extractivisme verd
Dilluns 15 de maig de 17:30h-19h (CET)

Podeu veure el vídeo complet aquí.

Amb la participació de:

  • Zo Randriamaro, activista ecofeminista i defensora dels drets humans amb una extensa i reconeguda experiència en temes de gènere i sociologia del desenvolupament. Sociològa de formació i fundadora i coordinador del Centre de Recherches et d’Appui pour les Alternatives de Développement – Océan Indien (CRAAD-OI), una organització panafricanista situada a Madagascar que dona suport a comunitats afectades per projectes d’extractivisme a gran escala en el sector de la mineria i de l’agricultura.
  • Pablo Solón, Investigador i activista bolivià a la Fundació Solón. Expert en l’ Amazonia, canvi climàtic, aigua, drets de la natura i alternatives sistèmiques. Va formar part del govern presidit per Evo Morales amb diferents responsbilitats des de 2006 a 2011. De 2009 a 2011 va ser embaixador de l’Estat Plurinacional de Bolivia a les Nacions Unides.
  • Maurice Carney, Director executiu a Friends of Congo. Ha treballatamb la societat congolesa durant 25 anys en la seva estratègia per la pau, justícia i dignitat humana. Durant dècades, Maurice Carneu ha fet indiència per la dignitat i la inclusió de la societat congolesa en la societat civil en els seus esforços per aconseguir la pau, la democràcia, la sobirania alimentària i la justícia climàtica. És consultor de líders polítics dels EUA, Canadà, Amèrica Llatina, Àfrica i de la ONU, així com d’altres ONG’s i fundacions.
  • Mariana Walter, investigadora en Ecologia Política i Economia Ecològica, membre de la direcció i coordinació de l’Atles de Justícia Ambiental (EJ Atlas). Investigadora post-doctoral visitant a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca se centra en conflictes derivats de l’extracció de recursos a l’Amèrica Llatina i les Amèriques.

Moderat per Alfons Pérez, investigador en energia i clima de l’ODG.

 

Webinar 2: L’hidrogen: el gran protagonista de la transición energética
Estratègia corporativa i impactes darrere la promoció de l’hidrogen
Dilluns 22 de maig, de 17:30 a 19h

Podeu veure el vídeo complet aquí.

Amb la participació de:

  • Marina Gros Breto. Biotecnòloga de formació, s’ha dedicat al seguiment de les polítiques públiques i de governança climàtica des del 2018. Actualment és la responsable de la campanya de gas a Ecologistas en Acción, activista i membre de la seva àrea d’energia i clima.
  • Natalia Lueje Seeger. Llicenciada en Arts a la Universitat de Xile i magistrat en Desarrollo Sustentable de Ambientes y Territorios per la UAHC. Té més de 12 anys d’experiència en diverses àrees de sostenibilitat scial i ambiental, amb enfocament en el treball amb comunitats, ecologia política i més recentment, en transició energètica justa. És coordinadora territorial de l’ONG Sustentarse i col·labora amb el Consejo del Pueblo Chango de la Región de Antofagasta (Xile)
  • Marcelo Silva Miranda, conseller regional del pueblo chango a la regió d’Antofagasta, Xile.
  • Modera Josep Nualart, investigador en energia i coordinador de cures de l’Observatori del Deute en la Globalització

 

Webinar 3: Hi ha espai per a les cures i els feminismes en aquesta transició?
Una transició tecnològica i digital que no reverteix les desigualtats socials i de gènere
Dijous 1 de juny de 17:30h-19h (CET)

Podeu veure el vídeo complet aquí.

Amb la participació de:

  • Tuscany Bell, coordinadora de polítiques de l’àrea de Serveis Socials i Joventut de la Federació Europea de Sindicats Públics (EPSU).
  • Flora Partenio, investigadora i activista argentina i membre de l’organització Dawn, una xarxa feminista del sud global.
  • Blanca Bayas, investigadora i responsable de projectes de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), especialitzada en serveis públics i autora de l’informe “Els PERTE: Com la inversió pública soscava la transició ecofeminista“.
  • Lissette Fernández, treballadora de cures i integrant de Sindillar/Sindihogar, sindicat independent de Treballadores de la llar i de les cures a Barcelona.
  • Modera Júlia Martí, investigadora i tècnica a l’ODG especialitzada en serveis públics

NOTA: Aquest cicle de webinars forma part del projecte Citizens’ Observatory for Green Deal Financing, finançat per la Unió Europea. Tanmateix, les perspectives i opinions expressades són exclusives de l’ODG i no reflecteiexen necessariament les de la UE o de l’Agència Executiva Cultura i Educació d’Europa (EACEA). Ni la UE ni l’EACEA se’n responsabilitzen.

Contingut relacionat

Projeccions del curt

emma

Un petit pas contra la impunitat de les transnacionals

emma

Derecho de veto para contentar a los lobbies

emma