vista-del-proyecto-castor.jpg

Finançant projectes inútils


Els deutes del Projecte Castor.

 

Fins al setembre de 2013 el Projecte d’emmagatzematge submarí de gas natural Castor era desconegut per a la majoria de la població. Els terratrèmols van despertar interrogants en l’opinió pública, i van donar veu a la lluita local que portava temps avisant dels perills. Avui, en canvi, la complexa situació que afronta aquest controvertit projecte a la costa mediterrània entre Vinaròs i Alcanar, l’ha portat a una posició mediàtica que ara preocupa tant a la ciutadania en general, com a la classe política a nivell de l’Estat espanyol, passant per les institucions financeres europees.

L’article “Finançant Projectes Inútils – Els deutes del Projecte Castor” descriu precisament el mecanisme financer europeu que ha mantingut en peu aquest projecte: la Iniciativa de Bons de Projectes. També s’endinsa en els secrets de la criticada gestació i gestió del projecte i explora els diversos motius pels quals el deute generat per Castor podria considerar-se il·legítim, entre ells, la irresponsabilitat del govern espanyol, del creditor (el Banc Europeu d’Inversions ) i del promotor (ESCALA UGS).

En publicar-se els informes de l’IGN i de l’IGME confirmant el risc sísmic, la situació apunta cap a la paralització del projecte de manera definitiva, i la clàusula de la concessió que obliga l’Estat a compensar al promotor del projecte hauria de preocupar més que mai. Cal argumentar i defensar el no pagament d’aquest deute i denunciar els megaprojectes imposats i inútils com Castor, que lluny de satisfer les nostres necessitats, ens ancoren a models energètics fòssil-dependents, generen una forta pèrdua de sobirania per a la població i tenen greus conseqüències a nivell ambiental, social i econòmic-financer.

 

 

Contingut relacionat

Firma contra el TTIP i el CETA: Per molts anys Mr. Juncker…

Maadix

Municipios y movimientos derrotan la directiva antidemocrática de la UE

emma

Cicle de Conferències: Projecte Comú del Deute per a Europa

Maadix