7906_i35b5u01ws.jpg

Els companys energètics de la UE: dos activistes d’Azerbaidjan condemnats a 6,5 i 7,5 anys


La setmana que ve es debatrà a Brusel·les les conseqüències del megagasoducte entre Azerbaidjan i la UE.

Rasul Jafarov, condemnat a 6,5 anys. Intiqam Aliyev, condemnat a 7,5 anys. Ambdos activistes azeris van ser entrevistats en el treball de camp que va realitzar l’ODG el passat mes de juny. En Rasul era president de l’entitat Art for Democracy i en Intiqam advocat defensor dels DDHH. Ambdos, des de l’art i l’advocacia, eren crítics amb el règim de la família Aliyev que governa amb mà de ferro l’Azerbaidjan després del desmembrament de la URSS. Van ser imputats per frau fiscal, càrrecs fabricats que han portat a més de 100 persones a la presó.

Quina relació i responsabilitat té la Unió Europea? La Unió Europea projecta un megagasoducte de connexió entre l’Azerbaidjan i Itàlia (veure article) que soldarà els interessos de la UE amb el règim dels Aliyev, sobradament conegut per alimentar-se de la venda de gas i petroli. No és un projecte qualsevol, és el projecte energètic més important de la UE per la propera dècada. Per aquest motiu diverses entitats europees han organitzat la setmana que ve a Brusel·les un esdeveniment per fer visible l’altra realitat d’aquest megaprojecte:

The Southern Gas Corridor: energy security, democracy and human rights violations from Italy to Azerbaijan.

Event details

When? Tuesday, May 5, 2015 2 pm – 5.30 pm
Where?
Résidence Palace
155, rue de la Loi
1040 Brussels, Belgium

The conference will be structured as follows:

Introductory remarks – 10 min
By MEP Claude Turmes (Greens/EFA, Luxembourg) and Counter Balance

Session 1 – Energy security for whom? The case of human rights violations in Azerbaijan – 90 min

Panel discussion with: Kenan Aliyev, RFE journalist; Human Rights House; Emma Hugues (Platform UK), representatives of the EBRD, EIB and European External Action Service (tbc)
Video intervention from: Emin Milli (Editor Meydan TV) & Khadija Ismaylova (investigative journalist arrested on December 16th 2014 by the Azerbaijan authorities)
Q&A session and interventions from the audience
Coffee break – 15 min

Session 2 – Projects of Common Interest – in whose interest? The Italian resistance to the Trans Adriatic Pipeline – 90 min

Panel discussion with: Marco Potì, Major of Melendugno, Lecce (Italy) (tbc); representative of No TAP Committee (Italy); Members of the European Parliament; Elena Gerebizza, Re:Common (Italy); representative of the EBRD, EIB and European Commission (tbc)
Q&A session and interventions from the audience
Final comments and conclusions – 5 minutes
by MEP Claude Turmes (Greens/EFA, Luxembourg)

 

Contingut relacionat

Cinefòrum pel Dia Mundial de les persones refugiades

emma

Nou policy paper: la responsabilitat ext. de Catalunya sobre la pèrdua de biodiversitat global

Maadix

II Fòrum Social de la Cura: Jornada descentralitzada arreu del territori

MartaPerez