sc_acte.png

Representant català en el comitè d’experts per l’auditoria del deute grec.


Intervenció d'en Sergi Cutillas (ODG) en el Comitè de la Veritat del Deute, establert pel Parlament grec.

Sergi Cutillas (1982) és un dels experts de l’estat espanyol que participen en el comitè internacional que, després de la victòria de Syriza, ha rebut l’encàrrec del Parlament hel·lè per auditar, en temps rècord, el deute públic grec. Candidat a Doctor en Economia per la Universitat de Londres i Màster en Anàlisi Econòmica a la Universitat Pompeu Fabra, és investigador de l’Observatori del Deute en la Globalització i col·labora amb el projecte Research on Money and Finance a Londres, dirigit per Costas Lapavitsas. A més és activista en la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute.

La iniciativa del Comitè de la Veritat sobre el Deute Grec, sorgeix de la demanda popular de saber la veritat sobre el que ha portat el país a aquests nivells d’endeutament en l’última dècada, el que sens dubte sembla un procés ple d’abusos. Aquesta demanda no havia estat escoltada pels diferents partits governants des de 2010 i que ara es porta a terme gràcies al recent canvi de govern que s’ha produït a Grècia. Dues persones concretes han dinamitzat la iniciativa: l’eurodiputada Sofia Sakorafa; i Zoé Konstantopoulou, presidenta del Parlament grec, que ha sabut donar-li cos al comitè i ha obtingut el suport del Govern en ple. El seu coordinador científic, Éric Toussaint, és una persona de prestigi que porta temps treballant en aquesta matèria, especialment com a portaveu del comitè per l’anul·lació del deute del tercer món (CADTM), i que ha participat assessorant a Governs en altres iniciatives, la més recent, no l’única, la d’Equador, el 2007.

El comitè està compost per un equip de quinze persones de l’àmbit internacional, acadèmic, de la recerca i dels moviments socials compromeses amb aquest focus d’atenció: determinar quina part del deute és il·legítim, quina és odiosa, quina és il·legal, quina socialment insostenible. A aquest equip de quinze auditors se sumen altres quinze experts grecs, de diferents institucions o de l’àmbit acadèmic. Tots ells van intervenir, al costat de les membres de l’Executiu grec a les sessions parlamentàries del Comitè.

A la primera part del seu Sergi Cutillas va destacar que a l’Estat la crisi es va originar en el sector privat, en el qual les empreses van arribar a tenir deute per valor de gairebé 1,5 vegades el PIB. També va destacar que mentre l’Estat rescatava al gran capital, en especial als bancs, i consentia el rescat europeu i implementava el memoràndum d’entesa imposat per la Troica, castigava la gent treballadora, permetent que l’atur arribés al 26%, el juvenil superés el 50% i que es duran a terme 1.000 desnonaments diaris.

Cutillas va destacar la feina feta per la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute, especialment la seva èmfasi en la participació, amb projectes com el dels Observatoris Ciutadans Municipals, que permeten que la ciutadania dialogui amb l’Administració, sol·licitant informació, fent preguntes i aportant evidències que poden ajudar a auditar millor les institucions.

L’economista també explicà als parlamentaris grecs, i als seus col·legues del comitè, la modificació de l’article 135 de la Constitució que dóna prioritat al pagament del deute per sobre de qualsevol altra despesa. Segons ell, aquest canvi és odiós, il·legal i contra els drets humans.

Finalment Cutillas, ha destacat el potencial de canvi que es presenta a l’Estat espanyol durant la resta del 2015, des de les eleccions locals i autòmiques del mes que ve, les eleccions de Catalunya al setembre fins a les generals de final d’any. En totes aquestes noves formacions amb ànim de canvi disputaran el poder als partits que han governat fins ara. D’aquestes va destacar la importància que han tingut en elles les mobilitzacions socials i la participació ciutadana, deixant clar que si l’auditoria ha de tenir èxit ha de ser comunicada i fomentar la participació de la societat civil.

Aquí la intervenció completa d’en Sergi Cutillas.

Contingut relacionat

Making Of “At the Syrian Border”

emma

Declaració en solidaritat amb el Comité #NoTAP

emma

Jornades “Llaurant Barcelona”. 3 i 4 octubre, Barcelona

Maadix