El documental El cost amagat: l’altra cara de la transició verda és una producció de l’Observatori del Deute en la Globalització i la cooperativa Quepo
El documental recull els impactes que la transició europea està tenint en països com Xile i Argentina, països exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la descarbonització i sobretot per un dels elements centrals de la transició: l’electromobilitat. Amb aquesta peça audiovisuals coneixerem els impactes de la ma dels testimonis, d’activistes, líders comunitàries i expertes que expliquen com l’extractivisme verd està destruint els ecosistemes, les comunitats i està aprofundint en les desigualtats amb una nova forma de colonialisme.
Al desembre de 2022 un equip de l’Observatori del Deute en la Globalització va viatjar a les zones d’extracció de liti i de producció d’hidrogen verd de Xile i Argentina per visibilitzar els impactes que l’auge de la demanda de la transició verda europea estava generant en els països d’extracció. D’aquell treball de camp, realitzat a base d’entrevistes, visites i converses amb activistes i expertes d’aquests dos països va sorgir la publicació “La mina, la fàbrica i la botiga”, i el documental “El cost amagat”.
És una invitació a escoltar les seves veus, però també a preguntar-nos: què pensem fer des del nord global?
Vols organitzar un cinefòrum amb el teu col·lectiu?
El documental encara no està en obert a internet, però la idea és que pugui moure’s per tot el territori i que serveixi d’eina de debat i consciènciació per a col·lectius i organitzacions. Si vols muntar un passi del documental, pots contactar amb nosaltres a formacio@odg.cat i ho podem organitzar plegades.