Cicle d’Ecofeminismes: resistències i drets col·lectius


Organitzem conjuntament amb el Servei Civil Internacional un cicle de xerrades sobre els ecofeministes. Tindran lloc els dies 4, 11 i 18 de maig a Barcelona

Els ecofeminismes són mirades per entendre el món, però són sobretot propostes socials i polítiques construïdes de manera comunitària, i que responen a l’actual crisi socioreproductiva. Una crisi multidimensional que inclou l’emergència climàtica, social i de cures en les que ens trobem immerses les persones i els ecosistemes, resultat d’un sistema socioeconòmic hòstil cap a les vides i que té conseqüències especialment virulentes en contextos d’epidèmies com ha estat la COVID-19. En aquest context, es fa encara més evident la importància i necessitat de defensar drets col·lectius i propostes de sobiranies des dels territoris que promoguin nous models d’arrel.

Metodologies: Continguts teòrics acompanyats de dinàmiques participatives i debats per a la reflexió a partir de materials i temes d’actualitat, taules d’experiències de projectes i experiència vivencial en grup i anàlisi crítica sobre l’entorn proper.

Dimecres 4 de maig
Sessió 1 | Introducció als ecofeminismes i diàleg entre resistències rurals i urbanes
Amb Blanca Bayas, Observatori del Deute en la Globalització i Acció Ecofeminista i Martina Marcet, de Ramaderes de Catalunya
Dinamitza: Sara Palomar, de Justícia Climàtica

Què proposen els ecofeminismes? Quins són els seus principis i valors? Cap a quin model tendeixen? Quines propostes pràctiques i aterrades s’estan desenvolupant als nostres territoris, rurals i urbans? Com es concreta la dependència i extractivisme de les ciutats respecte a la dimensió rural i quines resistències s’organitzen des d’aquí?

Aquestes són algunes de les qüestions que abordarem en aquesta sessió, en relació a plantejaments abordats a la publicació Propostes ecofeministes per repensar les ciutats.

Dimecres 11 de maig
Sessió 2 | Taula rodona: drets col·lectius i sobiranies reproductives
Amb Lidón Gasull, Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), Lissette Fernández de Sindihogar i Esperanza Martín, metgessa de família i comunitària

La defensa dels drets socials i col·lectius són un element bàsic dels principis i les lluites ecofeministes. Dret a les cures, a la sanitat i a l’educació són algunes de les propostes que integren els valors d’interdependència, sostenibilitat i resiliència necessaris per posar les vides humanes i dels ecosistemes en el centre. Quines són algunes de les experiències que coneixem en el nostre territori en la seva defensa?

Dimecres 18 de maig
Sessió 3 | Recorregut reflexiu amb perspectiva ecofeminista
amb Col·lectiu Punt 6

Les ciutats no són neutres al gènere ni a un model extractivista i desigual en relació als recursos i l’espai públic-comunitari. Qui i en quines condicions té accés a l’espai urbà? Quines realitats i necessitats queden al descobert? Què ens diuen els fenòmens observats del model de ciutat des de la mirada de l’urbanisme feminista i ecologista? Realitzarem un recorregut de reconeixement per observar la ciutat des de les ulleres liles i verdes dels ecofeminismes.

Informació pràctica

Horari: de 18:30 a 20:30h
Lloc: PRESENCIAL a La Vaqueria de l’SCI (C/ del Carme, 95, bcn)
Preu: 5€ retornables. Primer s’han de pagar els 5€ aquí i després t’has d’inscriure en aquest formulari.
Important: fins que no hagis fet el pagament no et reservarem la plaça. Si assisteixes a dues de les tres sessions, en podràs sol·licitar el retorn.

Si tens qualsevol dubte pots escriure’ns a info@scicat.org.

 

 

Amb el suport de:

Contingut relacionat

COP25 Madrid / Mobilitzem-nos per la justícia social, ambiental i climática!

emma

Estrena a Catalunya del docu “Qui ha hipotecat el meu ajuntament?”

emma

La jornada internacional d’energia a Vida Verda, Ràdio 4 RNE

alfons