ACTUAR EN TEMPS D’EMERGÈNCIES: RESPONEM AL NEXT GENERATION EU – WEBINARS


NEXT GENERATION EU, el rescat més gran de la història de la UE?
750.000 milions d’euros per a qui? per què? … i què volem fer juntes?

Responem al #NextGenerationEU. Guarda’t les dates!

Organitzem aquest CICLE format per un webinar i una formació de formadores. Apunta’t!

L’emergència sanitària ha accelerat la crisi econòmica que s’estava gestant de fons. Sense haver tingut temps de recuperar-nos del 2008, la pandèmia està impactant fortament en els col·lectius més vulnerables però acabarà per afectar-nos a totes.

Malgrat les institucions públiques estan fent un esforç pressupostari, aquest torna a anar dirigit a reflotar i apuntalar les elits econòmiques i financeres, i no contribueix decididament a una veritable transformació ecosocial i feminista de l’economia.

Ara mateix, l’instrument estrella és el NextGenerationEU, dotat amb 750.000 milions d’euros, que vol contribuir tant al Pacte Verd Europeu com a l’Agenda 2030. Per tal d’accedir a aquests fons, els estats han de presentar un pla nacional de recuperació i resiliència. L’Estat espanyol vol aconseguir 72.000 milions només en subvencions, per això el passat 7 d’octubre va presentar el primer document pel Mecanisme per la Recuperació i la Resiliència: “España puede. Plan de recuperación, transformación y resiliencia”. Però també han sortit plans de Catalunya i d’altres comunitats autònomes, i de grans empreses com Endesa, Petronos, Iberdrola o Inditex que volen aprofitar la pluja de milions per fer-se un rentat de cara verd.

Encara hi ha molta incertesa sobre el procés de selecció dels projectes però els tempos són molt curts. El 30 d’abril de 2021 es tanquen les propostes nacionals i en poc més de 2 mesos en pot resoldre el finançament.

El volum de diners mobilitzat és sense precedents, igual que el rentat de cara verd que es voldrà fer a una gran part dels projectes. És per això que des de l’ODG, Ecologistes en Acció, OMAL i altres moviments socials pensem que és un moment clau per formar-nos per entendre la conjuntura actual i per fer incidència. Ara més que mai és necessària la intervenció de les persones que creuen en la necessària i inajornable transició ecosocial.

WEBINAR el Dv 6 de novembre, 17h00-18h30

Presentació del cicle i viatge a les entranyes del Next Generation EU
Webinar per entendre millor el NextGeneration EU i donar tret de sortida a la formació, amb Luca Bonaccorsi (Sustainable Finance, Transport & Environment) i Nicola Scherer (ODG).
Emès pel canal de Youtube de l’ODG, ja disponible online:

Podeu accedir a la presentació del Luca aquí i a la presentació de la Nicola aquí.


FORMACIÓ DE FORMADORES

3 sessions per formar-nos, debatre i actuar.
Formació temàtica amb eines d’incidència i creativitat per donar respostes des de la societat civil organitzada.

Sessió 1. Connectant els cicles de crisi i resposta institucional // Divendres 13 de novembre, 17h a 19h

Què va passar l’any 2008? Com es va originar la crisi? Quina va ser la resposta de les institucions? Què va suposar l’endeutament i les mesures d’austeritat a Europa i el Sud Global? Quina part de la història s’està tornant a repetir i quina és substancialment diferent? Què pot suposar un instrument com el NextGenerationEU? Què hi podem perdre i què hi podem guanyar?

Sessió 2. La resposta de les institucions a les emergències climàtica, ambiental i social: Green New Deals, NextGenerationEU i els plans nacionals de resiliència i recuperació. // Divendres 20 de novembre, 17h a 19h

Què són i què comporten? Quin és el seu procés d’aprovació? Quines finestres hi ha d’incidència?

Podeu accedir a la presentació aquí.

Sessió 3. Sessió autogestionada: respostes des de la societat organitzada // Dissabte 21 de novembre, 10h a 13h

Podem fer incidència amb arguments complexos? Com podem fer més accions de formació? Debat obert entre les participants per fer pluja d’idees i pensar les properes passes.

 

Organitzen:
  

 

 

Amb el suport de:

Contingut relacionat

Deutecràcia

emma

Ens oposem a la inclusió del gasoducte H2Med a la llista de Projectes d’Interès Comunitari

MartaPerez

El Banc Europeu d’Inversions i el Govern espanyol pressionats pel deute del Projecte Castor

Maadix