Jornades internacionals | Deute i fons voltors

Les nostres companyes Nicola Scherer i Alfons Pérez participaran a les Jornades internacionals sobre deute i fons voltors, que tindran lloc a Madrid, del 21 al 23 d'abril. En concret, la Nicola Scherer para una ponència sobre Deute a Europa el divendres 21 a les 18.15h, en la taula sobre Deute Terrirotial (II). El dissabte 22 a les 10.30h, la Nicola Scherer moderarà la taula sobre Deute en determinats àmbits, en què un dels ponents serà l'Alfons Pérez per parlar de Deute, emergència climàtica i seguretat energètica. Veure el programa complet. Per a l'assistència presencial, cal inscripció prèvia aquí. Es podran seguir virtualment, aquí.

Jornades ‘Visions d’un Món Desigual’ | La dimensió exterior de les polítiques energètiques europees

Online

El nostre company Alfons Pérez farà una xerrada sobre la dimensió exterior de les polítiques energètiques i les conseqüències de la captura del negoci verd en el marc de les Jornades 'Visions d’un Món Desigual' que organitza la UPF Solidària. Les jornades pretenen mostrar els contrapunts entre els llocs i les persones que habitem el planeta, des de l’òptica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta setena edició de Visions d'un Món Desigual tractarem l’objectiu núm. 7 - Energia assequible i no contaminant. L’accés a l’energia és un factor essencial per al desenvolupament sostenible, ja que l’energia és imprescindible per a gairebé totes les activitats (habitatge, producció d’aliments, mobilitat, activitat econòmica, creació de llocs de treball, etc.). Les societats modernes depenen totalment de la disponibilitat d'energia, que encara prové majoritàriament dels combustibles fòssils, la crema dels quals perjudica la salut de les persones i afavoreix el canvi climàtic. El model energètic ha de transformar-se profundament per mantenir l'estabilitat climàtica, incorporar fonts d'energia renovable, incrementar l'eficiència energètica, reduir el consum i acabar amb la pobresa energètica. L'objectiu d'aquestes jornades serà conèixer amb més detall què s'està fent, des de l'experiència dels nostres ponents i dins dels seus àmbits de coneixement, per tal d'aconseguir les metes marcades per les Nacions Unides. Aquestes jornades s’organitzen conjuntament entre les universitats de Girona (UdG), de Lleida (UdL), de Tarragona (URV) i Pompeu Fabra (UPF). Es poden veure a: Canal youtube de "Visions d'un Món Desigual"

Webinari | Estratègies i propostes feministes per a treballar la interconnexió entre la justícia sexual i climàtica

Online

El dimecres 3 de maig a les 14h, la Blanca Bayas Fernández participarà en el tercer webinari del Cicle de seminaris en línia "Situar opressions des de la justícia sexual i la justícia climàtica". Juntament amb la Blanca, hi participaran: Cecilia Espinoza: activista feminista i directora associada de polítiques i incidència d’IPAS Flora Partenio: acadèmica feminista i integrant de la Red de Feministas del Sur Global (DAWN Feminist) Biplabi Shrestha: activista feminista i directora de programes de l'Asian-Pacific Resource & Research Centre For Women (ARROW) La crisi climàtica és el producte d'un model econòmic que prima la lògica extractiva i els processos d'acumulació i de consumisme salvatge que genera milions de persones expulsades i desplaçades i destrueix i esgota els recursos naturals. Aquest model econòmic s'ha d'entendre com a part del sistema heteropatriarcal i racista.  Les estructures entrellaçades d'opressió que ha generat la crisi climàtica són les mateixes estructures d’opressió que estan determinant la capacitat de la població de gaudir de Justícia Sexual i Reproductiva. Per tant, l'assoliment de la Justícia Climàtica així com de la Justícia Sexual i Reproductiva, no poden deslligar-se de les lluites socials i econòmiques. L'abordatge per a la superació de les causes estructurals que originen les discriminacions, les violències i la destrucció del planeta requereixen de respostes transformadores i inspiradores que es construeixin des d'una visió holística i que integri la interconnexió entre la Justícia Climàtica i la Justícia Sexual i Reproductiva, així com també la garantia dels drets sexuals i reproductius de les dones i les persones heterodissidents. Inscripcions aquí.

Taula rodona | Cancel·lació del deute pel Sud global

Fa 70 anys, es va signar a Londres un acord per cancel·lar el deute d'Alemanya. Es va acordar que això era necessari perquè Alemanya pogués prosperar. No obstant això, les demandes de cancel·lació del deute per al Sud global han estat denegades durant dècades. Com hi hem arribat i quins són els camins cap a la cancel·lació incondicional del deute per al Sud Global? En aquesta propera taula rodona parlarem d'aquestes preguntes juntament amb Esteban Servat, Jason Hickel i Iolanda Fresnillo. La taula estarà moderada per la nostra companya Clàudia Custodio. Vine el dimecres 3 de maig de 18:30 a 20:00 ja sigui presencialment (Barcelona, UAB: Sala de Grados de la Facultat de Filosofia i Lletres) o en línia en el següent enllaç.

Jornades ‘Visions d’un Món Desigual’ | Mirades ecofeministes sobre la sobirania energètica

Online

El dijous 4 de maig a les 16h, la nostra companya Blanca Bayas farà una xerrada "Mirades ecofeministes sobre la sobirania energètica"  en el marc de les Jornades 'Visions d’un Món Desigual' que organitza la UPF Solidària. Les jornades pretenen mostrar els contrapunts entre els llocs i les persones que habitem el planeta, des de l’òptica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta setena edició de Visions d'un Món Desigual tractarem l’objectiu núm. 7 - Energia assequible i no contaminant. L’accés a l’energia és un factor essencial per al desenvolupament sostenible, ja que l’energia és imprescindible per a gairebé totes les activitats (habitatge, producció d’aliments, mobilitat, activitat econòmica, creació de llocs de treball, etc.). Les societats modernes depenen totalment de la disponibilitat d'energia, que encara prové majoritàriament dels combustibles fòssils, la crema dels quals perjudica la salut de les persones i afavoreix el canvi climàtic. El model energètic ha de transformar-se profundament per mantenir l'estabilitat climàtica, incorporar fonts d'energia renovable, incrementar l'eficiència energètica, reduir el consum i acabar amb la pobresa energètica. L'objectiu d'aquestes jornades serà conèixer amb més detall què s'està fent, des de l'experiència dels nostres ponents i dins dels seus àmbits de coneixement, per tal d'aconseguir les metes marcades per les Nacions Unides. Aquestes jornades s’organitzen conjuntament entre les universitats de Girona (UdG), de Lleida (UdL), de Tarragona (URV) i Pompeu Fabra (UPF). Es poden veure a: Canal youtube de "Visions d'un Món Desigual"

Debat | Tensió capital-vida en la defensa del territori

Facultat de Geografia i Història UB Carrer Montalegre 6, Barcelona, Espanya

La Júlia Martí participarà en el debat Tensió capital-vida en la defensa del territori - Com ens afecta i què s’està fent des de les universitats? El cas de les transnacionals de l’aigua. Es faran dos debats, un a Girona i l’altre a Barcelona. El de Barcelona, en què participarà la Júlia, se centrarà en l’impacte i regulació de transnacionals. El debat es farà a l'Aula 309 de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

II Fòrum Social de la Cura

El 6 de maig de 2023 se celebra la segona edició del Fòrum Social de la Cura, impulsat per la Xarxa pel Dret a Cura, de la qual formem part, i que té per objectiuengegar la transformació social i política necessàries per una experiència de cures més justa i digna per a tothom. Com a novetat, aquesta trobada se celebrarà de manera simultània a quatre ciutats del país: Tarragona, Lleida, Salt i l’Hospitalet de Llobretat. La Xarxa pel Dret a Cura és una organització que lluita per aconseguir la transformació social i política necessàries per al reconeixement del Dret a la Cura i la creació d’un Sistema Nacional de Cura. Hi participen persones de diferents col·lectius i organitzacions, entre les quals l'Observatori del Deute en la Globalització. Programa i inscripcions: L’Hospitalet Lleida Salt Tarragona  

Xerrada | Què és l’ecofeminisme?

La Vaqueria de l'SCI c/ del Carme 95 Baixos, Barcelona

Els ecofeminismes són mirades al món, però són sobretot propostes socials, polítiques i civilitzatòries per respondre a la crisi de cures i l’emergència climàtica. Amb la Júlia Martí i la Gabriela Velez reflexionarem sobre la necessitat de canviar de paradigma: passar de la productivitat a la sostenibilitat de la vida. Debatrem entre totes i compartirem experiències de defensores del territori, feministes, ecologistes, antiracistes, camperoles, sindicalistes… que des de territoris urbans i rurals, del sud i el nord global lluitem contra els megaprojectes, l’explotació laboral, la contaminació, el deute i les retallades… i construeixen alternatives ecofeministes. Aquesta xerrada és part de la Primavera Verda organitzada pel Servei Civil Internacional. Inscripcions

Webinari 1 | Impactes de la transició verda i digital al Sud Global i alternatives al model extractivista

Online

Primer webinari del cicle "It's raining green, Hallellujah?", que busca aportar una mirada crítica sobre la transició verda. Parlarem dels impactes de la transició verda i digital plantejada per la UE pels territoris del Sud Global i explorarem alternatives al model extractivista imperant. Inscripció prèvia aquí. Amb la participació de: Zo Randriamaro, activista ecofeminista i defensora dels drets humans amb una extensa i reconeguda experiència en temes de gènere i sociologia del desenvolupament. Sociològa de formació i fundadora i coordinador del Centre de Recherches et d’Appui pour les Alternatives de Développement – Océan Indien (CRAAD-OI), una organització panafricanista situada a Madagascar que dona suport a comunitats afectades per projectes d’extractivisme a gran escala en el sector de la mineria i de l’agricultura. Pablo Solón, Investigador i activista bolivià a la Fundació Solón. Expert en l’ Amazonia, canvi climàtic, aigua, drets de la natura i alternatives sistèmiques. Va formar part del govern presidit per Evo Morales amb diferents responsbilitats des de 2006 a 2011. De 2009 a 2011 va ser embaixador de l’Estat Plurinacional de Bolivia a les Nacions Unides. Maurice Carney, Director executiu a Friends of Congo. Ha treballatamb la societat congolesa durant 25 anys en la seva estratègia per la pau, justícia i dignitat humana. Durant dècades, Maurice Carneu ha fet indiència per la dignitat i la inclusió de la societat congolesa en la societat civil en els seus esforços per aconseguir la pau, la democràcia, la sobirania alimentària i la justícia climàtica. És consultor de líders polítics dels EUA, Canadà, Amèrica Llatina, Àfrica i de la ONU, així com d’altres ONG’s i fundacions. Mariana Walter: investigadora en Ecologia Política i Economia Ecològica, membre de la direcció i coordinació de l’Atles de Justícia Ambiental (EJ Atlas). Investigadora post-doctoral visitant a la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca se centra en conflictes derivats de l’extracció de recursos a l’Amèrica Llatina i les Amèriques. Moderat per l’ Alfons Pérez de ODG. Aquest cicle és part del projecte:

Webinari 2 | L’hidrogen: el gran protagonista de la transició energètica

Online

Segon webinari del cicle “It’s raining green, Hallellujah?“, que busca aportar una mirada crítica sobre la transició verda. Parlarem de l'hidrogen, el paper protagonista que se li ha otorgat en la transició energètica al Nord Global i els impactes que generarà als territoris del Sud. Amb la participació de: Marina Gros Breto. Biotecnòloga de formació, s’ha dedicat al seguiment de les polítiques públiques i de governança climàtica des del 2018. Actualment és la responsable de la campanya de gas a Ecologistas en Acción, activista i membre de la seva àrea d’energia i clima. Natalia Lueje Seeger. Llicenciada en Arts a la Universitat de Xile i magistrat en Desarrollo Sustentable de Ambientes y Territorios per la UAHC. Té més de 12 anys d’experiència en diverses àrees de sostenibilitat scial i ambiental, amb enfocament en el treball amb comunitats, ecologia política i més recentment, en transició energètica justa. És coordinadora territorial de l’ONG Sustentarse i col·labora amb el Consejo del Pueblo Chango de la Región de Antofagasta (Xile) Marcelo Silva Miranda, conseller regional del pueblo chango a la regió d’Antofagasta, Xile. Modera Josep Nualart, investigador en energia i coordinador de cures de l’Observatori del Deute en la Globalització ENLLAÇ D’INSCRIPCIÓ Aquest cicle de webinaris és part del projecte:

Xerrada | Justícia Climàtica

Espai Putxet Carrer Marmellà 13, Barcelona

El nostre company Josep Nualart farà una xerrada sobre Justícia Climàtica a l'Espai Putxet, en el marc del cicle Putxet Verd.

Xerrada | Propostes Ecofeministes per a les Ciutats

Sala Beckett Carrer de Pere IV, Barcelona, España

La nostra companya Blanca Bayas farà una intervenció a l'acte inaugural de l'Estiu cooperatiu de Sant Martí per presentar les Propostes ecofeministes per a repensar les ciutats. Serà un espai de reflexió i inspiració sobre la situació actual, la transició ecosocial, l’ecofeminisme i molt més. També hi intervindran Alicia Conejero (Coordinadora de Cooperatives d’Habitatge de Poblenou i Supermercat cooperatiu Pebre Roig), Alba Colomo (La Escocesa) i Florencia Brizuela González (Xarxa Jurídica Antiracista de T.I.C.T.A.C.). Tindrà lloc a la Sala Beckett de Poblenou. L’Estiu cooperatiu de Sant Martí és un gran esdeveniment que vol impulsar el cooperativisme del districte a través del teixit del territori. Hi haurà xerrades, dinàmiques, formacions i una Fira d’Entitats del districte. Organitzat en col·laboració amb diferents entitats del Bicihub i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, estarà obert a tota la ciutadania. Tindrà lloc entre el 31 de maig i el 10 de juny al Bicihub i a més espais del districte. Inscripcions.