turisme deute

La falsa solució turística: concentració de beneficis i deute social


Descarregar arxiu   

Des de l’ODG hem volgut estudiar quina és la relació entre financiarització i deute amb el turisme, i com actuen en aquesta indústria.

L’objectiu de l’informe és fer un repàs dels impactes de la indústria turística a la ciutat de Barcelona, posant èmfasi sobre els deutes socials i de cures que genera aquest model de producció urbana. Fent una lectura de l’expansió de la indústria turística lligada al funcionament del capitalisme immobiliari i financer, l’informe reflexiona entorn de l’esgotament del model turístic, ofereix un breu repàs a la proposta política articulada fins al moment a nivell municipal, i proposa una sèrie de línies d’actuació.

Al segon apartat, es presenta la consolidació del model turístic com a fenomen lligat al desenvolupament del capitalisme a l’Estat espanyol i de la transformació del rol de les ciutats en el mercat global.

El tercer apartat ofereix una anàlisi preliminar de la lògica d’acumulació que predomina en la indústria turística i reflexiona sobre la generació de costos públics. El quart apartat és on es despleguen les dades i arguments que demostren els impactes del turisme sobre el treball, l’habitatge i la reproducció i les cures, generant un deute de cures i social.

Al cinquè apartat es resumeixen de forma sintètica les polítiques més rellevants que s’han produït en el nivell municipal per governar i mitigar els efectes del turisme, així com s’ofereix una reflexió sobre els límits del marc competencial municipal.

Finalment al sisè i darrer apartat es presenten les conclusions i recomanacions per seguir pensant i posant en pràctica polítiques públiques i regulacions que permetin governar el turisme de tal manera que s’afavoreixi a protegir la ciutat com un espai central per la reproducció social i de la vida.

Autora: Marta Ill Raga

 

Amb el suport de:

           

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

L’Hidrogen no pot ser l’única solució

MartaPerez

Informe | “Negocis per davant de les persones”, una anàlisi crítica de la despesa pública entre el 2020 i el 2022

anna.celma

Guia per entendre i accedir a la informació sobre deute

MartaPerez