Ciutats ecofeministes

Propostes ecofeministes per repensar les ciutats


Descarregar arxiu   

Publiquem un nou informe que recull nou propostes i mesures polítiques per construir “Ciutats ecofeministes” que posin la vida i la cura al centre

El context de la COVID-19 ha suposat un punt d’inflexió en les nostres formes d’habitar-viure-treballar a les ciutats, apuntalant un qüestionament d’un sistema capitalista biocida que no ens permet desenvolupar vides dignes –en molts casos vides en sentit literal– de persones i ecosistemes.

Aprendre altres formes de viure no només és un desig, és una urgència i una necessitat: transitar cap a nous models, que parlin de benestar social i planetari, són possibles i viables.

L’informe «Propostes ecofeministes per repensar les ciutats» és una mirada diversa, plural i col·lectiva, que recull idees de les economies feministes i els ecofeminismes, per avançar en aquesta direcció i pensar ciutats i vides habitables en temps de crisis i emergències.

Per què posem el focus en les ciutats?

Actualment, les ciutats són cossos de ciment i asfalt que s’han convertit en llocs paradigmàtics de la nostra realitat social, econòmica i climàtica, on es vulneren drets bàsics i es reprodueixen les violències extractivistes del model capitalista i cisheteropatriarcal. Són espais de disputa quotidiana que ens permeten plantejar propostes d’embat, que parlin de recuperació de sobiranies socio-reproductives.

Propostes que parlen d’energia, aigua, alimentació, habitatge, transport, urbanisme, salut, educació i cures, per garantir serveis públics de qualitat i universals, així com la resiliència dels béns comuns, impulsades des d’espais comunitaris i organitzacions socials i veïnals. Cada un d’elles dibuixa horitzons de provisió de benestar, de béns i serveis, a través de diferents vies: des de la (re)municipalització i la gestió pública directa, fins a col·laboracions públiques-comunitàries.

Al nostre voltant, broten moltes preguntes sobre quines són aquestes propostes; quins principis i valors integren; quins són els seus eixos d’actuació; quina relació existeix i quin equilibri necessitem entre l’espai urbà i l’espai rural. En definitiva, sobre com avancem cap als models urbans per a les transicions ecofeministes que volem i necessitem. A l’informe, esbossem algunes de respostes per mantenir la conversa oberta i pensar col·lectivament ciutats ecofeministes des de camins públics i públic-comunitaris.

 

Publicació feta amb el suport de:

aj. bcn

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Reptes de transformar el model energètic

emma

Hidrogen: la nova panacea?

MartaPerez

On és la justícia global en els pactes verds?

MartaPerez