Mapa: els impactes ambientals que genera Barcelona al Sud


Descarregar arxiu   

Barcelona genera impactes ambientals al Sud global. Ja sigui per l’energia i les matèries que consumim i entren a través del port, pels gasos amb efecte d’hivernacle que emetem o per les seus d’empreses amb pràctiques dubtoses a altres països. Tot això genera impactes ambientals arreu del món, des del canvi climàtic, la destrucció d’ecosistemes o la contaminació de l’aire i aigua.

És per això que des de Lafede.cat i amb la col·laboració de l’Observatori del Deute en la Globalització i moltes entitats i organitzacions, hem fet un exercici de mapatge comunitari de la ciutat de Barcelona amb perspectiva de justícia global i ambiental, amb la idea de veure els impactes ambientals que la ciutat genera al Sud.

La metodologia que hem utilitzat és la cartografia crítica comunitària, la construcció d’un mapa col·lectiu en el qual les diferents actores que hi participen proposen la seva pròpia interpretació territorialitzada de les injustícies ambientals i climàtiques que genera la ciutat. El mapatge comunitari és una eina molt poderosa, ja que permet visualitzar qui es mobilitza i per què, ajuda a desafiar les narratives dominants, i ens ajuda a entendre millor la nostra realitat i relació amb l’entorn.

L’exercici també ens ha ajudat a enxarxar-nos amb altres actores, creant espais de convergències i generant noves idees i compartint coneixement, que veureu representat en el mapa.

Descarrega el mapa complet

Descarrega el mapa complet

 

Importacions i exportacions de conflictes:

Gas Fòssil, d’Algèria a escalfar les nostres llars
Organització: Observatori del Deute en la Globalització

El port de Barcelona compta amb una de les plantes de regasificació més importants de la Unió Europea. Més de la meitat de les importacions espanyoles de gas provenen d’Algèria, on plana l’amenaça d’implementar la tècnica del fracking tot i els greus impactes ambientals (sobretot a l’aigua) i a la salut que comporta, i en contra de les manifestacions de la població.

Residus, del port de Barcelona a ser abocats Malàisia

Segons l’Organització Mundial de la Salut, cada mes fem servir 89 milions de mascaretes a escala global per respondre a la pandèmia de la COVID19. Aquestes estan fetes principalment de plàstics, i es calcula que el 75% acabarà a abocadors, rius o oceans.

L’Estat Espanyol és el 9è exportador mundial de residus, uns 0,3 milions de tones anuals, sobretot al Sud-est Asiàtic. Barcelona ha exportat 3,6 mil tones de plàstics a Malàisia el 2020. Això porta a la contaminació d’aigües subterrànies, rius i mars, pèrdua de cultius, malalties i emissions tòxiques degudes a la crema de residus.

Tèxtil i calçat, de l’Índia als centres comercials
Organització: Setem

L’Índia és el segon major productor de calçat del món, i l’Estat Espanyol el seu 7è mercat més important d’exportació. La indústria de l’adobat de pells necessita un gran consum d’aigua i, a més, produeix una gran quantitat de residus biològics i químics pels materials que es fan servir, com el crom. A la zona de Kanpur, les aigües contaminades van directament a la irrigació de conreus i al riu Ganges, provocant una catàstrofe ambiental i de salut.

Pesca, dels territoris ocupats del Sàhara Occidental al nostre plat
Organització: Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània

Marroc és el principal lloc d’importació de peix per a l’Estat Espanyol, quan en realitat està pescat als territoris ocupats del Sàhara Occidental.  Allà  predomina la pesca d’arrossegament, que és altament perjudicial per als ecosistemes marins. A més, això va en contra dels drets dels pobles a gestionar els seus recursos, així com de les mobilitzacions ambientals recents en aquests territoris.

Soja, de la desforestació del Brasil als porcs que exportem a la Xina
Organització: Revista Sobirania Alimentària i Grain

Espanya és el 4t productor mundial de porcs, que són principalment alimentats amb soja. Un 8% de la soja de la Unió Europea entra pel port de Barcelona, que representa gairebé la meitat de tota la soja importada a l’Estat Espanyol, fent que Barcelona sigui un hub important pel que fa a la soja.

La meitat d’aquesta soja que entra al port de Barcelona prové del Brasil, on es calcula que provoca unes 230 mil hectàrees de desforestació anuals. Al Port de Barcelona es troba amb dues grans empreses de processament, Bunge i Cargill, que produeixen la meitat de la farina de soja de l’Estat, destinada a alimentar porcs. Cada vegada més, Catalunya exporta porcs a la Xina, les exportacions d’aquests animals van augmentar un 80% al 2019.

Neocolonialisme i impacte ambiental

Endesa, pobresa energètica i impactes ambientals a Barcelona i l’Argentina
Organització: Aliança contra la Pobresa Energètica

Endesa és coneguda per la situació de pobresa energètica que vivim a Barcelona, ja que talla l’energia a famílies vulnerables o subcontracta assetjadors que els obliguen a pagar els deutes.

Endesa també juga aquest paper al Sud. A l’Argentina, la filial d’aquesta empresa també ha estat sancionada per talls d’electricitat a Buenos Aires i ha incrementat les tarifes. L’empresa també és propietària de la central tèrmica Dock Sud en el mateix país, l’activitat de la qual fet augmentar els nivells de contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl a la regió de Buenos Aires.

Grup TBC, impactes ambientals i amenaces a les defensores del territori
Organització: Comissió Catalana Ajuda al Refugiat

Buenaventura té el port més important de la costa pacífica colombiana, que ha estat privatitzat i en expansió, tot amb la inversió de l’empresa catalana Grup TBC.

La seva expansió ha portat un greu impacte ambiental per culpa de la tala de manglars i drenatges a la zona, a més d’impactes a la salut i els drets humans. Això ha portat a amenaces a les defensores del territori, com el cas de Leonard Rentería, perquè abandonin les zones on es vol construir.

Agbar, sobreexplotació i talls d’aigua de Barcelona a Mèxic
Organització: Enginyeria Sense Fronteres

Una filial del grup Agbar fa més de dues dècades que fa negoci a Mèxic, on està sobreexplotant els aqüífers i rius de la zona, dels quals depenen agricultors, ramaders per viure, i també la biodiversitat local.

A més, al Saltillo Agbar és coneguda per fer més de 100.000 talls anuals d’aigua per impagament, i el 8% de la població té el servei suspès

Think tanks i generadors de dinàmiques globals

22@, ideòlegs de la digitalització gràcies a la desforestació del Congo

El 22@ i el Mobile World Congress són dels grans impulsors i ideòlegs de la digitalització. La producció de les TIC està lligada a minerals de sang com el coltan a la República Democràtica del Congo. A més del conflicte armat, és una de les regions amb més biodiversitat del planeta, que es veu afectada per la desforestació i la mineria per extreure aquests materials.

Amazon, promotor de la compra per internet que escalfa el planeta
Organització: Fridays for Future

Amazon promou la compra per internet a escala global, amb els greus efectes que això suposa per al canvi climàtic i també per al comerç de proximitat.

 

Canvi climàtic

Organització: Zeroport
L’aeroport de Barcelona representa el 7,5% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de Barcelona. Actualment hi ha sobre la taula l’ampliació de la tercera pista per augmentar el nombre de vols, que faria incrementar les emissions.

El port de Barcelona és l’altre gran emissor de la ciutat, en bona part lligat als grans creuers i al turisme.

Aquestes emissions causaran impactes del canvi climàtic a escala global com sequeres, inundacions, pèrdua de conreus, que sobretot afectaran els països del Sud.

Descarrega el mapa complet

Amb el suport de:

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Podcast Desenredades #5: El paper de l’energia en la guerra d’Ucraïna

MartaPerez

L’Hidrogen no pot ser l’única solució

MartaPerez

Navegant pels meandres de l´especulació alimentària

Maadix