Guia per entendre i accedir a la informació sobre deute


Aquesta guia té per objectiu ajudar a organitzacions de la societat civil, a periodistes i a la ciutadania interessada en trobar i entendre la informació relativa al deute públic. L’accés a la informació és vital per a poder demanar comptes als governs i als prestadors sobre quins préstecs han sol·licitat, en quines condicions i com s’han utilitzat els diners.

Tot i que no existeix un únics recurs on es publiqui tota la informació disponible sobre el deute públic, una font essencial són els propis governs prestataris. És important que les organitzacions de la societat civil dels diferents països sapiguen quina informació poden obtenir dels seus governs.

Jubilee Debt Campaign (Campanya contra el deute) també utilitza altres fonts d’informació del deute públic. En aquesta guia s’explica com utilitzar aquelles fonts, com l’FMI i el Banc Mundial, per a fer-se una idea del panorama del deute públic. Aquestes fonts s’han de combinar amb la informació publicada pels governs.

La guia contempla les següents àrees:

  • A la secció 2 es defineixen conceptes claus per a entendre la informació sobre deute.
  • A la secció 3 s’explica com utilitza la base de dades sobre estadístiques de deute internacional del Banc Mundial.
  • A la secció 4 s’explica com utilitzar les avaluacions de riscos per a la sostenibilitat del deute de l’FMI i el Banc Mundial.
  • La secció 5 tracta la informació disponible dels bons que cotitzen en borsa i els prospectes dels bons.
  • La secció 6 està dedicada a la informació dispinible dels prestadors bilaterals.

Aquesta guia es basa en una sèrie de webinars realitzats per Jubilee Debt Campaign en 2020. Pots consultar i descarregar la versió en anglès, francès, i portuguès.

Per contactar amb Jubilee Debt Campaign: info@jubileedebt.org.uk

Contingut relacionat

Mapa | La transició verda i digital de Barcelona i els seus impactes al Sud Global

MartaPerez

Finançant Projectes Inútils: Els deutes del Projecte Castor

emma

TURISME: el nou ‘El Dorado’ per als capitals financers internacionals

MartaPerez