Extractivisme i financerització


Descarregar arxiu   

Com actua Vale, S.A. perquè Mariana i Brumadinho no tornin a succeir?

Coordinació i edició: Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Autor: Alfons Pérez López
Lloc i data de publicació: Barcelona, setembre 2020

Aquesta publicació és el resultat de la col·laboració entre el Movimento dos Atingidos e das Atingidas por Barragens (MAB) i l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) amb l’objectiu principal d’analitzar la influència de la dimensió financera a l’empresa Vale, S.A. i les seves conseqüències en l’activitat productiva i en la vida de persones treballadores i comunitats.

Vale, S.A. és la multinacional minera més gran del Brasil i és líder mundial en l’extracció de ferro i segona en níquel. També extreu manganès, coure, carbó i produeix pellets de ferro, ferroaliatges i fertilitzants químics. Està present en 26 països i opera des d’una cadena que integra mineria, logística i energia.

Vale, S.A. es troba en una fase de reconversió que la posicionarà com les seves competidores internacionals en el sector extractiu. La fase de privatització, 1997-2017, va ser el primer pas per convertir-la en una empresa fora del control estatal. En aquesta segona fase de financerització, l’empresa emprèn un camí cap a les disciplines macropolítiques de les institucions, instruments i mercats financers.

En la seva història recent, ha estat responsable de dos successos tràgics: el trencament d’una represa de residus de mineria de ferro a Mariana, Mines Gerais (Brasil), el 25 de novembre de 2015, que va provocar 19 víctimes mortals, 15 persones desaparegudes i un dany ambiental al riu Dulce; i el trencament, el 25 de gener de 2019, de la represa de Brumadinho, també a Mines Gerais, que es va saldar amb 272 víctimes més.

Per aquest motiu la part central de l’estudi és analitzar la possible influència de l’etapa de financerització de l’empresa en la proliferació d’esdeveniments com Mariana i Brumadinho. També s’estudiaran els impactes financers derivats de la COVID-19, que ja es tradueixen en els resultats del primer trimestre, i que poden posar en risc l’obligació de reparació integral que Vale hauria d’haver desplegat després de Mariana i Brumadinho, i la prevenció de nous casos.

Segons el MAB, a dia d’avui, s’està lluny de cobrir els danys causats a les víctimes i les comunitats afectades, i tampoc hi ha garanties que no hi pugui haver nous trencaments de preses com les de Macacos, Barão de Cocais e OuroPreto.

 

 

Amb el suport de:

             

 

 

 

 

El contingut d’aquest document és responsabilitat exclusiva de l’Observatori del Deute en la Globalització i no reflecteix necessàriament l’opinió de les seves finançadores.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Metabolisme de Barcelona

Maadix

External Responsibility on global biodiversity loss. The case of Catalonia.

Maadix

La falsa solució turística: concentració de beneficis i deute social

emma