Quin paper juguen les grans ciutats en el consum de gas natural a l’Estat espanyol


Descarregar arxiu   

Autor: Josep Nualart
Agraïments: Aquest policy briefing és el resultat del treball realitzat en col·laboració amb les estudiants Ariadna Baró, Nora Solé i Laura Vinardell del Màster en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat, dins del marc de l’assignatura del Taller de Recerca-Acció en el curs 2017-2018. Aquest màster està organitzat per l’Institut de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El gas natural és un combustible fòssil compost principalment per metà (CH4), que és un gas amb efecte d’hivernacle que contribueix 86 vegades més a l’escalfament global que el CO2. La Unió Europea (UE) ha definit a aquest combustible fòssil com a “amic climàtic” perquè en la seva combustió emet menys CO2 que d’altres combustibles fòssils, sense considerar les fuites que es produeixen en la seva extracció i transport, que posen en entredit aquest benefici climàtic. El fet que un terç del gas que s’importa a la UE sigui rus, ha suposat que les polítiques energètiques i climàtiques europees es basi en la promoció de noves infraestructures gasístiques, tot i que les actuals es troben operant al 47%.

L’Estat Espanyol es troba en una posició privilegiada en aquestes noves polítiques, ja que hi juga un paper geopolític estratègic degut a l’existència de dos gasoductes que el connecten amb Algèria, el país nord-africà amb majors reserves d’aquest combustible fòssil. A més, les seves infraestructures gasístiques també estan infrautilitzades, ja que es troben operant al 42% de la seva capacitat.

Amb tot això, es va avaluar en aquest informe:

  • Quines són les infraestructures gasístiques existents a l’Estat Espanyol
  • El volum de gas natural que importa i reexporta l’Estat Espanyol, considerant els diferents mètodes de transport existents i els països d’origen i destí
  • Les planificacions estratègiques de gas natural que ha fet l’Estat Espanyol des del 2005
  • El consum de gas natural a les 10 províncies més poblades de l’Estat Espanyol i quina importància tenen envers el consum total de gas natural en el sector residencial.

 

 

Amb el suport de:

                       

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Mega-infraestructura com a mecanisme d’endeutament

emma

L’Acaparament Energètic de l’Estat espanyol

emma

Els PERTE: Com la inversió pública soscava la transició ecofeminista

MartaPerez