judici castor

Judici Popular al projecte Castor


El projecte Castor és un magatzem geològic de gas: un antic jaciment de petroli que, una vegada buit, és utilitzat per dipositar gas, 22 km mar endins. A més de la plataforma marítima, compta amb una planta d’operacions terrestre, unides per un gasoducte de 30 quilòmetres.

Els sismes provocats pel funcionament del projecte Castor són només la punta de l’iceberg: més de 1.000 terratrèmols a la zona entre Benicarló, Vinaròs i Alcanar. Un projecte fallit, innecessari i perjudicial per a la població, amb un pressupost inicial de 500 milions d’euros que ha acabat tenint un cost de 1.700 milions d’euros. Tot i no haver entrat cap dia en funcionament, el manteniment anual d’aquesta infraestructura suposa un cost anual de 16 milions d’euros.

Ens deixa 20 persones investigades per prevaricació mediambiental i una indemnització per l’empresa constructora ESCAL UGS/ACS de 1.351M€ (després de la seva renuncia a la concessió), en concepte de “reconeixement d’una compensació per les inversions efectuades”, a la qual si afegim els interessos ens queda la xifra de 2.420M€ a pagar pels ciutadans en 30 anys. Un negoci molt lucratiu per l’empresa, i també per a la banca: els 1.350M€ ja han estat avançats per bancs com el Santander, Bankia i Caixabank per ordre del Govern abans d’esgotar el termini de 30 dies -tot i tenir una sentència del Tribunal Suprem que permetia no haver de fer-ho-, mentre altres transferències a serveis públics es retarden mesos o fins i tot mai arriben.

Al projecte Castor hi han intervingut: un conglomerat d’empreses liderades per la multinacional ESCAL UGS/ACS propietat de Florentino Pérez, successius governs -tant del PP com del PSOE– i els seus Ministres d’Indústria, Energia i Turisme, i tot amb el suport econòmic del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Un projecte liderat per aquest triumvirat que ha suposat, a dia d’avui, un cost aproximat de 3.420M€, afegint el manteniment, el cost del possible desmantellament i altres despeses diverses.

Aquesta xifra l’estem pagant els i les ciutadanes, en diferit a la nostra factura del gas, mentre la nostra població pateix un 17% de pobresa energètica. En un context de crisi i desinversions socials, la despesa del Castor supera l’import de les retallades en sanitat.

El projecte Castor ha generat deute il·legítim, i volen que ho paguem de les nostres butxaques. Un deute privat on s’han socialitzat tots els costos i riscos, unes instal·lacions que no es desmantellen, i un deute que segueix creixent.

Però no ho permetrem … ens estem organitzant per revertir aquesta estafa.
El #JudiciCastor és només el principi. Us mantindrem informades.

El Judici Popular al Castor es va celebrar el 17 juny 2017 a Barcelona,
a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

PROGRAMA

TRIBUNAL:

judici castor

PROGRAMA:

 9.45h-10.00h : Arribada participants i registre.

10.00h-10.25h : BLOC I. Introducció al Judici Popular al Castor. Presentació del programa i dels actors convocants i participants.

10.25h-10.35h : BLOC II. Lectura dels càrrecs i delictes. Crida a la part acusada i la seva defensa.

10.35h-11.55h : BLOC III. Testimoniatges bloc social i ambiental.
Exposició de testimoniatges i proves I: Delictes socials i ambientals.
a. Delicte social i psicològic. Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia (PCDTS):
Joan Ferrando Domènech i Juan Evelio Monfort Roig.
b. Prevaricació ambiental: Llorenç Planagumà Guàrdia.
c. Incompliment legislació ambiental i del dret a la informació: Aitana de la Varga Pastor.
d. Delicte ambiental i impunitat transnacionals. Testimoniatges del Sud global i de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE).

11.55h-12.20h : Pausa esmorzar.

12.20h-13.35h : BLOC IV. Testimoniatges bloc corrupció i endeutament il·legítim.
Exposició de testimoniatges i proves II: Delictes de corrupció i endeutament il·legítim.
a. Corrupció, entramat empresarial i connivència de l’administració: Jordi Marsal i Lleberia.
b. Financiarització i implicacions del BEI: Elena Gerebizza.
c. Prevaricació i mala administració: Mònica Guiteras Blaya.
d. Endeutament il·legítim i arquitectura de la impunitat: Alfons Pérez López.

13.35h-13.50h : BLOC V. Deliberació del Tribunal i intervencions fila 0.

13.50h-14.00h : BLOC VI. Lectura del veredicte, conclusions i  propers passos.

TESTIMONIS:

judici castor

Interactiu del Castor

Infografia Plataforma Castor by ODG on Scribd

 

Amb el suport de:

                 

Veredicte Judici Popular Castor

Veredicte del Judici Popular al projecte CastorA Barcelona, el dissabte 17 de juny de 2017Constituït el Tribunal per jutjar les…

Documents sobre el Castor

MATERIALS PRINCIPALS GENERALS: Llistat aparicions Projecte Castor a publicacions oficials RD 855 2008 de la Concessió del Projecte Castor Project…

Premsa

El deute del Castor

Com es va gestar el deute associat al projecte Castor? què hi ha darrere els més de 4.700 milions d’euros? quins són els actors clau que van fer possibles els diferents refinançaments? qui se’n beneficia? perquè podria ésser considerat com a un deute il·legítim.

En aquest apartat pretenem aclarir quin és el deute del projecte Castor, com es va finançar, refinançar, i quins escenaris no es van explorar abans d’aprovar la indemnització que ens fan pagar a través de les factures del gas.

Articles i contingut multimèdia

Aquí podràs trobar articles escrits a diversos mitjans així com recursos multimèdia. Especialment per a aquesta campanya, et recomanem l’article publicat a CatalunyaPlural: “Projecte Castor: La hipoteca del gas que la població mai va demanar”

T’animem també a consultar el Mapa dels projectes controvertits finançats pel Banc Europeu d’Inversions i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament. El projecte Castor no és un cas aïllat.

Els gasos de la casta

Plouen aquests dies manifestacions del concepte "vergonya" que la crisi ens ha destapat: la casta i el deute-estafa. Aquest cop…

"Castor, un negoci rodó?"

En el següent enllaç podreu visualitzar el programa sencer en el que també es va entrevistar l'ODG en referència al…

Publicacions

Contingut relacionat

EM DEUS 3.000 ENTREPANS

emma

L’ODG engeguem un pla de transició ecofeminista i decolonial

MartaPerez

BLOC: Pactes Verds en temps de pandèmies. El futur es disputa ara

emma