Memòria 2014


Descarregar arxiu   

En l’any 2014 l’objectiu de l’equip de deute de l’ODG ha sigut desenvolupar el marc temàtic de la financiarització per poder comprendre millor els orígens del règim del deute en el que vivim des de fa unes dècades. Per aquesta raó hem agafat com a referents teòrics en Costas Lapavitsas, expert en economia financera que analitza les causes de la transformació de l’economia partint de l’estudi de la transformació de les finances. També ens interessa desenvolupar la visió filosòfica i antropològica d’en George Caffentzis, que ens parla de la relació entre els deutes micro i macro, i com formen part d’un mateix pla centralitzat per a sotmetre la població i incorporar-la al món del treball assalariat i l’explotació arreu del món. Aquestes dues visions, forman una visió holística que abarca conceptes financers més tècnics i específics del món de les finances, amb d’altres de més filosòfics propis de la resta de ciències socials i naturals que ens permeten entendre els règims de poder i organització de les nostres societats.

El fet d’incorporar aquest marc teòric holístic ha de permetre la millor integració entre els grups temàtics de l’ODG, premetent una millor contextualització del nostre treball, de cara endins i enfora. L’objectiu es poder transmetre i presentar aquest treball millor integrat i més coherent en el nostre treball d’incidència política.

L’ODG va organitzar la visita d’en Costas Lapavitsas, professor de la SOAS de Londres i diputat de Syriza, el mes de juny. Lapavitsas va donar una conferència a la FCONDG sobre la importància d’estudiar la financiarització i sobre com aquest procés ha portat a la crisi de l’eurozona, que actualment és difícilment resoluble; Debat amb Taifa a Ecoconcern sobre la importància d’estudiar les finances dins la disciplina de l’economia política; trobada amb la PAH per a debatre la seva importància en l’actual context polític i social, entrevistes amb la Directa, Alternativas econòmicas, elDiario.es i discussions amb diputats Quim Arrufat i Ernest Urtasun; discussions amb membres de sindicats i experts com Josep Bel i Miren Etxezarreta. A més es va realitzar una vídeo-entrevista. Per altra banda, l’ODG també va organitzar la visita d’en George Caffentzis (Strike Debt USA) el mes de març i va ser entrevistat per la Vanguardia (la Contra) i Diagonal; a més de realitzar una conferència amb la PAH sobre Micro i Macro – Deute (el Clot).

Per últim, l’Observatori ha produït el curtmetratge ‘Em deus 3.000 entrepans’ que parla de les semblances entre el bullying escolar i l’abús realitzat entre nacions a través dels mecanismes de xantatge i extorsió del deute, i que serà estrenat el febrer de 2015.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Balanç social 2020

MartaPerez

Memòria 2020

MartaPerez

Memòria 2016

emma