Webinari | Tornen les retallades?


Formació online sobre les noves normes fiscals de la UE i propostes d’acció

 

Data: Dijous 4 d’abril 2024
Horari: 18:00-19:00h
Amb traducció simultània: castellà – anglès

Després de la suspensió de les normes de despesa i deute durant la pandèmia i la crisi inflacionària derivada de la guerra d’Ucraïna i els shocks climàtics, la UE acaba d’acordar una adeqüació de les normes després d’un any de negociació. L’aprovació final veurà la llum el proper mes d’abril al Parlament Europeu. Amb la seva entrada en vigor, tornarem a un ajust -aquesta vegada més suau- dels comptes públics de la majoria de països europeus que superen els sostres de dèficit del 3% i de deute públic del 60% sobre el PIB. A més, la Comissió Europea preveu trajectòries de reducció del deute més favorables per a aquells Estats membre que es comprometin a fer reformes i inversions a favor del creixement “verd” i que garanteixin les prioritats comunes europees, especialment la despesa en seguretat i defensa. Aquestes prioritats es redefiniran sota una nova relació de forces després de les eleccions europees.

Des de la societat civil i centres d’investigació s’ha alertat que aquestes normes restringeixen l’espai fiscal necessari per a garantir inversions en resiliència i en sectors clau de benestar present i futur, com ho són la salut, l’educació, les cures, el trabsport públic, l’aigua, la protecció i la regeneració d’ecosistemes, la pau, l’energia, l’habitatge, etc. Promulguen la denominada “austeritat 2.0”, més edulcorada que la 1.0, però que insisteix en un marc de restriccions de les capacitats de les administracions públiques per a fer front a les múltiples crisis.

Davant de les conseqüències d’una austeritat 2.0 i la redifinició de les prioritats a la UE -sota la bandera militarista- volem crear un espai d’anàlisi crític per entendre les pautes de la nova governança econòmica, conèixer les seves implicacions socials, polítiques i en els comptes de les administracions públiques i reformes dels propers anys i dirimir noves claus per a garantir els recursos necessaris per a la transició ecosocial justa i feminista i el benestar de la població en la propera dècada. A més, des de les veus de l’àmbit ecologista, des de la justícia social i de gènere i els sindicats, volem contribuir a aportar propostes d’accions d’incidència i mobilització.

En parlarem amb:

  • Isabelle Brachet, de CAN Europe
  • Carlos García Paret, de Greenpeace
  • Nicola Scherer, de l’Observatori del Deute en la Globalització
  • Alvaro Gaertner, de CCOO
  • Xavier Martínez Gil, de la Plataforma per la Fiscalitat Justa
  • Modera: Nuria Blázquez, de Ecologistas en Acción

Contingut relacionat

Posicionament de la XES davant el Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones

emma

Inscripcions obertes pel Volt 4!

emma

TURISME; el nou ‘El Dorado’ per als capitals financers internacionals

emma