Posicionament ODG respecte a l’actual moment polític


Davant dels últims esdeveniments i context polític relatius a l’anunci de la Sentència del Tribunal Suprem al judici a les persones líders de la societat civil i representants polítics, des de l’equip ODG volem manifestar el nostre rebuig i preocupació davant del que implica aquesta sentència. A més, ens sumem a la Vaga General del divendres 18 d’octubre i a les mobilitzacions que s’estan succeint durant aquest dies, també secundades per molts d’altres moviments socials afectats pel context de vulneració de drets fonamentals en el que ens trobem immerses.

A continuació compartim el nostre posicionament respecte a l’actual moment polític:

A l’ODG creiem i treballem des del compromís social, la democràcia, la participació i la defensa els drets i les llibertats fonamentals per construir una vida digna de ser viscuda, ja que pensem que constitueixen eines imprescindibles de transformació social. És per aquest motiu que no podem mantenir-nos al marge d’aquesta situació, ni a nivell d’organització ni com a equip de persones implicades socialment, així com de les repercussions que està tenint.

El referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017 va ser un exercici democràtic massiu i exemplar que va ser possible gràcies a la participació d’àmplies capes de la població catalana, incloent nombroses entitats de la societat civil organitzada, moviments socials, diversos sindicats, partits polítics, persones ciutadanes a títol individual i d’altres actors de diversa índole. Des d’aquell dia hem viscut a Catalunya una escalada alarmant en la retallada de drets, la repressió a la protesta i la violència policial i institucional, incloent la suspensió de l’autogovern de Catalunya amb l’aplicació de l’article 155 o la judicialització d’un conflicte polític i social.

La sentència suposa la constatació de la deriva antidemocràtica de l’Estat espanyol i no només no resol el conflicte, sinó que l’agreuja. Les fortes mobilitzacions i accions de protesta que s’estan produint per tot el territori, tant de forma espontània com organitzada, són una mostra inequívoca d’aquest fet però també de com el poble català està determinat a defensar els seus drets mitjançant la desobediència civil legítima que s’emmarca en la cultura de pau i la no-violència.

Arribats aquí, ens sembla especialment important destacar com aquesta sentència obre la porta a la persecució i criminalització generalitzades de qualsevol moviment de protesta o dissidència política amb la seva aplicació del delicte de sedició, com es pot observar en el següent extracte de la sentència:

“[…] También cuando los agentes tienen que claudicar y desistir de cumplir la orden judicial de que son portadores ante la constatada actitud de rebeldía y oposición a su ejecución por un conglomerado de personas en clara superioridad numérica. […] incluso mediante formulas de resistencia -si se quiere, resistencia noviolenta. […]”

Tal i com ja han manifestat diverses organitzacions i entitats de drets humans, encabir el delicte de sedició -recordem que a les persones condemnades els hi ha suposat penes de presó d’entre 9 a 13 anys- en aquest tipus de fets i comportaments suposa obrir la porta a perseguir multitud de col·lectius i moviments socials que les empren en defensa de drets fonamentals com l’habitatge, la sanitat, l’educació, els serveis bàsics, etc. En concret, s’ha obert la porta a poder condemnar qualsevol persona al territori espanyol que practiqui la desobediència civil no-violenta en mobilitzacions, tal i com fan des del moviment juvenil pel clima, el moviment feminista o els moviments populars per l’habitatge en els desnonaments, entre altres.

L’ODG formem part de diferents xarxes i moviments socials en què practiquem i treballem amb la desobediència civil davant les injustícies com una eina de transformació social e incidència política. Davant d’aquesta situació, volem manifestar el nostre enèrgic rebuig al que suposa aquesta sentència pel conjunt de la societat catalana i espanyola. A més, exigim la posada en llibertat de totes les detingudes i empresonades, tan de les que ho són arrel de l’1 d’octubre com de les que ho estan sent arrel de les protestes que han vingut després.

Volem aprofitar també per fer una crida a la importància de cuidar-se i cuidar-nos, davant la situació actual i en el conjunt de les nostres lluites per a la transformació social. La intensa repressió i les mobilitzacions que es preveuen els pròxims dies poden comportar especialment un important estrès físic i psicològic. Davant d’això, animem també a tothom a mobilitzar-se en la mesura de les seves possibilitats per denunciar les injustícies i defensar drets fonamentals com la llibertat d’expressió, el dret de reunió i de manifestació o el de participació política, ara, encara amb més motiu i força.

L’equip ODG.

Contingut relacionat

Podcast Desenredades #18 | Què hi ha darrere de la transició verda?

MartaPerez

Recurs Cas Castor davant l’auto de desestimació de l’Audiència Nacional

Maadix

Entrevista sobre l’estudi “La Ruta del Tomàquet”

Maadix