Seminari | El Deute: la moda que torna


Seminari de l’ODG amb l’objectiu d’organitzar-nos per fer front a una nova onada de deute tenyida de verd. Tindrà lloc el dissabte 10 de juny a la Nau Bostik

Consulta el programa a sota i inscriu-te!

Cada moment d’excepcionalitat ha tingut la seva pròpia recepta. Per a la pandèmia, rescats i recuperació econòmica verda; per a la crisi energètica i la guerra, polítiques de contenció, inversió en armament i REPowerEU i, el més recent, per reduir el deute públic disparat, es prepara un nou cicle d’austeritat 2.0, amb ajustaments pensats per continuar impulsant la carrera del capitalisme verd i digital.

La pandèmia i l’emergència climàtica han empès a la pobresa de 3.300 milions de persones, gairebé la meitat de la població mundial. I mentre els governs s’endeuten per fer front a la crisi, una altra onada d’austeritat amenaça el món.

Per sort, la història no ens agafa desprevingudes, sabem què suposa lluitar contra l’austeritat, els rescats a empreses i bancs i els deutes il·legítims. És per això que organitzem aquest nou Seminari ODG per tal de recuperar el coneixement col·lectiu, actualitzar-nos davant dels reptes que tenim per davant i cercar noves estratègies d’acció.

Obrirem el seminari amb un panorama general sobre la situació d’endeutament a escala global i les seves conseqüències, en diàleg amb l’anàlisi de les polítiques de recuperació post-pandèmia i les perspectives d’un nou cicle d’austeritat. Què hi ha de nou en l’actual crisi del deute? Com es relaciona amb les altres crisis? Quins punts cecs tenim i caldria continuar estudiant? Quines conseqüències té l’endeutament per a les polítiques climàtiques? Les lluites ecosocials, antisecuritaries, antiracistes, feministes i contra l’austeritat poden anar de la mà?

Un cop fet aquest panorama general durant el matí, passarem a la segona part del seminari a centrar-nos més específicament, durant la tarda, en les propostes d’acció i construcció d’alternatives. Al vespre, per concloure la jornada, i perquè celebrar-nos també ha de formar part de les lluites, us convidem a gaudir d’un concert amb Birch i Irene Romo.

Tindrem un servei de canguratge per les criatures de 10-19h (amb pausa de dinar). Per a que el Seminari ODG sigui un espai segur per tothom, et demanem  respectar el nostre Protocol de prevenció i actuació contra les  violències des d’una perspectiva interseccional.

INSCRIU-TE

PROGRAMA

9:45 h Inscripcions i benvinguda (Sala Roman Polankik – Nau Bostik)
10:15 h Austeritat 2.0: el rescat verd del capitalisme

    • Shereen Talaat (Arab Watch Coalition): Nova crisi del deute a escala global, conseqüències i propostes
    • Nicola Scherer (ODG): European Green Deal, recuperació econòmica i transicions ecofeministes.
    • Presenta: Bruna Cañada (ODG)

Austeritat 2.0

11:15 h Vincles entre l’emergència climàtica, el deute i la recuperació verda

    • Iolanda Fresnillo (Eurodad): Vincle entre crisis del deute i emergència climàtica
    • Alfons Pérez (ODG): Conseqüències de la recuperació verda europea
    • Diego Marin (EEB): Nou extractivisme i deute climàtic
    • Presenta: Clàudia Custodio (ODG)

vincles clima deute

12:15 h Pausa cafè
12:45 h Connexions invisibles, deutes quotidians, de gènere i colonials.

    • Pastora Filigrana (Advocada i defensora de ddhh): Una mirada feminista i antiracista als deutes
    • Irene Sabaté (investigadora especialitzada en deute i habitatge): Conseqüències de l’endeutament quotidià i resistències col·lectives
    • Presenta: Júlia Martí (ODG)

connexions invisibles

13:30 h Tancament matí

14:00 h Dinar
16:00 h Cuinant dignitat, connectant lluites. Conversa amb activistes pel clima, la vida i el territori

    • Gil Hortal (End Fossil)
    • Florencia Brizuela (Red jurídica antirracista)ç
    • Isabelle L’Héritier (Terres de Luttes, France)
    • Dinamitza la conversa: Birch

17:00 h Taller participatiu
19:00 h Concert – Birch i Irene Romo (Visuals de Cat’s Pyjammas) (Sala Basiana, Espai La Sagrerina – Nau Bostik)

*Comptarem amb servei de traducció simultània durant els diàlegs.

NOTA: Aquest seminari forma part del projecte Citizens’ Observatory for Green Deal Financing, finançat per la Unió Europea. Tanmateix, les perspectives i opinions expressades són exclusives de l’ODG i no reflecteiexen necessariament les de la UE o de l’Agència Executiva Cultura i Educació d’Europa (EACEA). Ni la UE ni l’EACEA se’n responsabilitzen.

Contingut relacionat

Recurs Cas Castor davant l’auto de desestimació de l’Audiència Nacional

Maadix

#CitiesVSmultinationals – Salvem el Sant Pau!

emma

Communiqué de presse – Peuple Arhuaco, Colombia

emma