Organitzacions de la societat civil denuncien que el Govern espanyol incompleix amb l’obligatorietat de publicar el Registre de PERTES dels fons NextGenerationEU


L’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i la plataforma Open Generation EU denuncien davant el Síndic de Greuges que el Consell de Ministres ja ha aprovat tres projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) sense haver creat encara, el registre d’empreses que exigeix el propi Reial Decret Llei que regeix el fons Next Generation EU. Aquest registre, tal i com estableix el mateix RDL, és obligatori per a aquelles empreses que vulguin accedir a algun dels PERTE.

Ja s’ha complert més d’un any de la publicació al BOE del 17340 Reial Decret Llei 36/2020, de 30 de desembre, per a l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i el Ministeri d’Hisenda porta més de nou mesos de retard en la publicació del registre dels PERTE (tenia un termini de tres mesos de la publicació del RDL. El Ministeri està incomplint els requisits establerts pel mateix RDL i obviant l’obligatorietat del registre per a accedir als PERTE. Es tracta d’un registre que, com apunta l’Article 9 del RDL, hauria de ser públic per a complir amb els requisits de transparència establerts.

Preocupa especialment la gestió dels PERTE perquè representen un model privatitzador de serveis i béns públics molt similar al ja conegut model de col·laboració publico-privada.

Precisament, el 18 de gener es va presentar el PERTE “Salud de Vanguardia” a les empreses catalanes, amb representants de la Generalitat de Catalunya (Ramon Maspons, director de l’àrea d’Innovació i Prospectiva de l’Agència de Qualitat i Avaluació de Catalunya – AQuAS) i del Ministeri de Salut (Cristobal Belda, director del Instituto de Salud Carlos III). A través d’aquest PERTE s’entregaran ajudes públiques al sector privat de la salut, en comptes de reforçar el sector públic, l’atenció primària per a la ciutadania o millorar les condicions laborals de les persones treballadores del sector de la salut.

Des de l’ODG i Open Generation EU, i a través d’una queixa formal al Síndic de Greuges, s’exigeix la publicació d’aquest registre en compliment amb les normatives de transparència recollides al propi RDL.

 

Descarrega de la denúncia

 

 

Contingut relacionat

Municipios y movimientos derrotan la directiva antidemocrática de la UE

emma

Podem ser sobirans vivint en la financiartizació?

Maadix

L’engany de l’estratègia del gas de la UE

emma