ODG

Dia Internacional de la Salut – 7 d’abril 2020


La crisi COVID19 revela un cop més un sistema econòmic global que ha posat, i segueix posant, el capital al centre.

El nostre sistema sanitari ha patit un procés de privatització durant dècades, infrafinançat i infravalorat. La conseqüència ara es presenta amb una claredat aclaparadora: en aquestes condicions és impossible gestionar adequadament una crisi com la del COVID19, ni prestar les cures necessàries a la població, especialment a les més vulnerables; la gent gran i persones precaritzades. El resultat és una tremenda càrrega sobre el treball externalitzat i sobre les persones que exerceixen les cures; en gran part les dones i persones migrades.

Per canviar el model econòmic capitalista actual i per canviar el model de sanitat, que és un mirall d’allò; cal un canvi estructural de fons que impliqui replantejar el model de salut.

Per a nosaltres, la salut és un bé comú i comença des dels espais ecològics, de la garantia d’una alimentació sana i de proximitat i de la lluita contra l’emergència climàtica. També passa per les polítiques públiques internacionals, nacionals, regionals i locals en contra de les mesures d’austeritat i les retallades, passa per garantir un sistema sanitari no cooptat pels interessos privats de farmacèutiques i transnacionals, lliure de la dominació dels interessos financers i lliure de ser un actiu financer amb què s’especula als mercats.

El model de salut que volem fa imprescindible una sanitat pública, publica-comunitària, universal i de qualitat que posi la vida al centre i no el capital.

 

No et perdis la nostra 3a sessió dels #WebinarsODG!

Serà el Dimarts 7 d’abril, a les 18h amb títol “¿Nuestras vidas en manos privadas? Construyendo modelos alternativos de salud”, amb Vicente Losada, Auditoría Ciudadana de la Deuda en Sanidad (Audita Sanidad) i Jasmine McGhie, La Capçalera.

Més informació aquí.

Contingut relacionat

La COP25 només ha servit per rentar la imatge de les empreses contaminants, davant de les propostes de la Cimera Social pel Clima

emma

Agbar porta a judici l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

emma

L’engany de l’estratègia del gas de la UE

emma