Portem el Cas Castor davant el Tribunal Constitucional


El grup ciutadà Cas Castor recorre al Tribunal Constitucional davant l’arxiu de la nostra querella pel projecte Castor. COMUNICAT

El grup -format per l’ODG, el col·lectiu activista Xnet i l’Institut de Drets Humans de Catalunya-, hem obert un recurs d’empara davant del TC per vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva després de la ratificació de l’arxiu de la nostra querella per part de l’Audiència Nacional.

Considerem que en àmbits com la corrupció, el concepte de tutela judicial ha de ser especialment ampli donada la complexitat de les investigacions. Un forat com el que ha deixat el Castor és un indici suficient que hi ha hagut un problema, com a mínim, de mala praxi per part de l’administració i que això ha de ser investigat. En cap cas es pot considerar una simple fatalitat.

En quina democràcia les institucions judicials no obren una investigació d’ofici davant d’una situació tant greu com el Castor? La interacció entre poder polític i poder econòmic ha donat com a resultat un deute de 1.350.730.000 euros més interessos per a la ciutadania i una empresa beneficiada amb sumes importantíssimes i sense concurs públic, que a més ha desenvolupat l’obra amb importants sobrecostos.

La funció de la instrucció és precisament l’esbrinament dels fets i, en els casos de corrupció, cal atendre a les especials dificultats que envolten la seva denúncia i investigació. No obstant això ens trobem que, abans de ni tan sols obrir la causa ni arribar a la instrucció, en la fase d’admissió a tràmit de la querella, la magistrada instructora es basa en un informe contractat per la pròpia concessionària per rebutjar les conclusions que l’informe de la Comissió Nacional de l’Energia havia exposat sobre el projecte Castor (informe inclòs com a documentació a la querella), i que són clarament indiciàries del delicte.

Vists els precedents, considerem aquest recurs un mer tràmit. Seguirem perseguint el nostre objectiu que s’aclareixin els fets, es dirimeixin responsabilitats i s’acabi amb la impunitat fins a les més altes instàncies, però en paral·lel, estem preparant altres accions que comunicarem un cop el Tribunal Constitucional hagi resolt.

@CasoCastor

Descarrega el Recurs d’Empara Cas Castor al Tribunal Constitucional

Contingut relacionat

On és el Castor a la teva factura?

emma

L’ODG ens sumem a la convocatòria de vaga i mobilitzacions del 8 de març

MartaPerez

Grup de lectura “Energia en Decreixement”

anna.celma