La crisi COVID19 revela un cop més un sistema econòmic global que ha posat, i segueix posant, el capital al centre.
El nostre sistema sanitari ha patit un procés de privatització durant dècades, infrafinançat i infravalorat. La conseqüència ara es presenta amb una claredat aclaparadora: en aquestes condicions és impossible gestionar adequadament una crisi com la del COVID19, ni prestar les cures necessàries a la població, especialment a les més vulnerables; la gent gran i persones precaritzades. El resultat és una tremenda càrrega sobre el treball externalitzat i sobre les persones que exerceixen les cures; en gran part les dones i persones migrades.
Per canviar el model econòmic capitalista actual i per canviar el model de sanitat, que és un mirall d’allò; cal un canvi estructural de fons que impliqui replantejar el model de salut.
Per a nosaltres, la salut és un bé comú i comença des dels espais ecològics, de la garantia d’una alimentació sana i de proximitat i de la lluita contra l’emergència climàtica. També passa per les polítiques públiques internacionals, nacionals, regionals i locals en contra de les mesures d’austeritat i les retallades, passa per garantir un sistema sanitari no cooptat pels interessos privats de farmacèutiques i transnacionals, lliure de la dominació dels interessos financers i lliure de ser un actiu financer amb què s’especula als mercats.
El model de salut que volem fa imprescindible una sanitat pública, publica-comunitària, universal i de qualitat que posi la vida al centre i no el capital.
No et perdis la nostra 3a sessió dels #WebinarsODG!
Serà el Dimarts 7 d’abril, a les 18h amb títol “¿Nuestras vidas en manos privadas? Construyendo modelos alternativos de salud”, amb Vicente Losada, Auditoría Ciudadana de la Deuda en Sanidad (Audita Sanidad) i Jasmine McGhie, La Capçalera.
Més informació aquí.