Ens oposem a la inclusió del gasoducte H2Med a la llista de Projectes d’Interès Comunitari


  • Gairebé un centenar d’organitzacions de tot Europa rebutgen la construcció de l’H2Med, en considerar-lo innecessari i que agreujarà la crisi energètica

  • La llista de Projectes d’Interès Comunitari (PCI) conté dos projectes per al transport de gas fòssil, contravenint les indicacions científiques i ignorant les violacions sistemàtiques de Drets Humans lligats a l’explotació de gas

La Comissió Europea ha publicat aquest dimarts 28 de novembre la sisena llista de Projectes d’Interès Comú Europeu/Projectes d’Interès Mutu (Project of Common Interest/Projects of Mutual Interest – PCI/PMI) en el marc del 10è aniversari del Reglament sobre les infraestructures energètiques transeuropees (Reglament TEN-E). La llista presentada contè 166 projectes, dels quals 48 són projectes de transport o emmagatzematge d’hidrogen, sense restringir la seva utilització únicament renovable. Pel que fa a la producció d’hidrogen verd, els projectes que preveuen la instal·lació d’electrolitzadors ascendeixen a un total de 17. També es recullen dos projectes de connexions elèctriques (internes i transfrontereres), emmagatzematge energètic i xarxes intel·ligents, en el que es troba el controvertit cable submarí del golf de Biscaia, Gatica.

La llista, que passarà a votació al Consell i al Parlament Europeu per a la seva aprovació, inclou 17 projectes a l’Estat espanyol, que passarà a tenir un caràcter prioritari i podran optar al finançament europeu fins a un 50% del seu cost.

A nivell europeu, s’han despertat nombroses crítiques respecte a múltiples projectes, entre els que es troba l’H2Med, una controvertida infraestructura projectada per a transportar dos milions de tones d’hidrogen el 2030 de la península ibèrica, atravessant França, fins a Alemanya. Però també, el gasoducte Eastmed, que preten transportar gas des del Mediterrani Oriental (Israel i Xipre) fins a la xarxa gasista europea a través de Grècia; i el gasoducte Melita, que pretén connectar Malta a la xarxa gasista europea a través d’Itàlia.

Gairebé un cententar d’organitzacions ambientals i de la societat civil europees i de l’Estat espanyol, Portugal, Itàlia, França, Vulgària, Polònia, Bèlgica,Bulgària o Malta, representants polítics del Parlament Europeu, el Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya, així com alguns partits polítics, han volgut unir-se per a expressar la seva preocupació davant del H2Med, infraestructura que aspira a ser el major corredor d’hidrogen verd entre la península ibèrica i el centre d’Europa, així com alters infraestructures per al transport d’hidrogen que es considerin innecessàries i sobredimensionades.

La xarxa Gas No Es Solución, que ha liderat la publicació d’aquesta carta unitària, indica que “és clar que l’hidrogen renovable té un paper en la transició energètica, però també és clar que el seu paper ha d’acotar-se abans de desemborsar milers de milions d’euros de fons públics en infraestructures necessàries”. Per això, consideren que l’ús de l’hidrogen verd s’ha de prioritzar, fomentant el seu consum local, per aquells sectors industrials difícils de descarbonitzar (per exemple, el sector siderúrgic), i en sectors impossibles d’electrificar, com el transport marítim o l’aviació, no sense abans reduir-ne la demanda.

DESCARReGA AQUÍ LA CARTA

Contingut relacionat

It’s raining green… Hallelujah? | Cicle de webinars sobre la transició verda

MartaPerez

Memòria ODG 2017

Maadix

La Unió Energètica de l’1%, la pobresa energètica del 99%

alfons