L’ODG es suma a la indignació mostrada internacionalment per l’assassinat de la Berta Càceres



COMUNICAT

Profunda indignació internacional davant l’assassinat de la líder indígena Berta Càceres a Hondures

4 març 2016, Planeta Terra

Berta Càceres, lideressa indígena, representant durant més de vint anys del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (Copinh), va ser assassinada a la matinada d’aquest dijous 3 de març mentre dormia a casa seva a La Esperanza, Intibucá, a uns 188 km de Tegucigalpa, per mà d’homes armats “desconeguts”.

A més d’haver estat una fèrria defensora dels drets del moviment camperol i indígena hondureny, Berta Càceres, ha estat una destacada i inspiradora lluitadora social, a nivell regional i continental, en defensa de la justícia social i ambiental, en particular en la resistència enfront els megaprojectes miners i hidroelèctrics.

A més d’identificar amb tota claredat els Tractats de Lliure Comerç com a part d’un mateix engranatge que assegura la impunitat de les empreses transnacionals, Berta va lluitar per la salut, per la terra i en contra del patriarcat i de la violència. Es va oposar al cop d’Estat del 28 de juny de 2009, ja que pel COPINH el Cop implicava un instrument de violència al servei de les empreses transnacionals, pel saqueig dels béns comuns i la repressió de les organitzacions socials que han estat oposició. A més, va ser ferm en el rebuig a la instal·lació de bases militars nord-americanes al territori Lenca.

A l’abril de 2015 Berta Càceres va rebre el premi Goldman, un dels més prestigiosos del món en temes ambientals, atorgat per la seva col·laboració en la defensa del territori Lenca amenaçat per les conseqüències nefastes i la violència de la construcció del Projecte Hidroelèctric Aigua Zarca, de la transnacional xinesa Sinohydro i l’empresa hondurenya Desenvolupament Energètic Societat Anònima (DESA). El poble Lenca portava anys denunciant la vulneració del dret a l’aigua com a font de vida i de cultura enfront a la fustigació d’empreses, paramilitars i govern.

Berta Càceres era mare de quatre filles i tenia mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) pel que havia de gaudir de protecció especial per part del govern hondureny. Emperò, Berta ha estat assassinada per un Estat que protegeix els interessos del capital local, de les empreses transnacionals que han volgut apropiar-se dels territoris, dels béns comuns; la seva lluita en favor de la vida, dels més necessitats, va ser motiu de que en diverses ocasions fos portada a judici, perseguida, amenaçada.

La lideressa hondurenya va denunciar en repetides ocasions haver rebut amenaces de mort en el context de violència generalitzat: 111 activistes ambientalistes assassinats a Hondures entre el 2002 i el 2014 segons l’informe “Quants més?” elaborat el 2014 per l’ONG anglesa Global Witness. Això fa d’Hondures el país amb l’índex més alt de violència dels 17 països analitzats i demostra l’arquitectura de la violència i impunitat de la megamineria, el negoci hidroelèctric, entre d’altres, a favor del capital privat i dels governs còmplices. Segons l’ONG hondurenya ACI-PARTICIPA (Associació per a la participació ciutadana a Hondures), més del 90% dels assassinats i abusos dels drets humans dels defensors a Hondures segueixen sense resoldre.

Exigim al govern d’Hondures:
Que posi fi a la impunitat i que s’investigui l’assassinat de Berta Càceres i de totes les companyes i companys que han lluitat per la justícia social i el medi ambient.
Que l’Estat hondureny asseguri la integritat, llibertat i Drets Humans de Gustavo Castro de Soto i Aureliano Molina, company de Berta Càceres.
Que es suspenguin tots els projectes denunciats pels defensors de drets humans; entre ells els projectes Hidroeléctricos Agua Zarca al riu Blanco i Blue Energy al riu Cangel.
Que es retirin les empreses i institucions constructores o finançadores de projectes on es denuncien violacions dels drets humans i on no hi ha hagut consulta prèvia, segons l’article 169 OIT.
Que acabi la persecució i criminalització de les que defensen els drets humans i que es compleixin les mesures cautelars de protecció.

Expressem les nostres més profundes condolències als familiars de Berta Càceres, a totes les seves companyes de lluita i al poble Lenca per tan horribles fets.

Fem una crida a la mobilització ciutadana i la denúncia immediata davant les ambaixades i consolats d’Hondures al món, per demostrar el nostre rebuig davant aquest crim i la nostra exigència de justícia.

Contingut relacionat

Visita de Moisés Borges, activista del MAB Brasil

emma

Compareixença al Parlament – Llei d’Acció Exterior

Maadix

Organitzacions de la societat civil denuncien que el Govern espanyol incompleix amb l’obligatorietat de publicar el Registre de PERTES dels fons NextGenerationEU

emma