L’ODG ens sumem a la convocatòria de vaga i mobilitzacions del 8 de març


Un any més, l’oficina de l’Observatori del Deute en la Globalització romandrà tancada el dimecres 8 de març per Vaga General feminista i les treballadores participarem de les diferents mobilitzacions convocades

Imatge de Fotomovimiento

El 2023 ha començat amb lluites i organització contra les violències sistèmiques que patim dones i identitats dissidents, al territori català i arreu. Són lluites contra les violències masclistes, les guerres, l’austeritat i les retallades, l’extractivisme sobre els nostres cossos i sobre els territoris.

Aquesta diversitat de lluites és una resposta davant l’agreujament dels impactes de les crisis sistèmiques creuades: crisi de cures, social, econòmica, climàtica i ecològica. Crisis, en definitiva, de la reproducció social, que resulten del sistema capitalista, neocolonial i cisheteropatriarcal, que afecta totes les dones i identitats dissidents, tot i que de manera desigual i combinada, sent les dones del Sud global, les migrades i racialitzades, les de classe treballadora, entre d’altres, les més vulnerabilitzades.

Les desigualtats continuen creixent, i les dones i identitats dissidents continuem estant al centre d’aquestes violències sistèmiques. La violència masclista i LGBTIQfòbica, lluny de reduir-se, es manté com una de les xacres d’aquesta societat moderna. A més, l’auge de l’extrema dreta i els seus discursos conservadors mou cap a la dreta el debat sobre els drets sexuals i reproductius de les dones i les identitats dissidents, qüestionant drets que hem assolit després d’anys de lluites i frenant l’avenç per l’assoliment d’altres drets col·lectius. En aquest sentit, és important reconèixer que tot i els avenços normatius dels últims mesos en el marc de l’Estat espanyol encara queda molt camí per recórrer per a que aquests drets siguin reconeguts per totes.

Les violències socials, de cures i econòmiques es concreten en la vulneració de drets bàsics i desigualtats d’accés a l’energia, l’aigua, l’habitatge, l’alimentació, la salut, l’educació i/o les cures. Tant la proposta institucional de “recuperació” econòmica postpandèmia, com els fons europeus, com la reforma del marc de governança econòmica de la UE suggereixen que es prioritzaran inversions en la modernització de la indústria i la seva transició suposadament verda i digital, deixant de banda les inversions en sectors socialment necessaris. Tot apunta que tornem a una nova onada d’austeritat i més retallades en drets laborals, en pressupostos socials, en serveis públics i en el suport a propostes comunitàries.

Aquestes violències són també extractivistes, sobre els nostres cossos i els nostres drets sexuals i reproductius, i també sobre els béns comuns, el sòl fèrtil, les aigües i el conjunt dels ecosistemes, aguditzant l’emergència climàtica i ecològica. Violències, en definitiva, que no permeten la vida, ni digna, ni en sentit literal, ni les humanes, ni les dels ecosistemes, conseqüència d’un sistema biocida focalitzat en el lucre i el benefici econòmic concentrat en poques mans.

En tots aquests sentits, es fa pal·lesa més que mai la necessitat de fer-hi front des dels feminismes i les lluites antiracistes i LGBTIQ+. Apel·lem a la construcció de transicions ecofeministes, en què la reproducció social, la cura de les vides humanes i no humanes siguin un dret i una responsabilitat també compartida entre totes.

Extret de Anàlisi de cinc projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica. Com la inversió pública soscava la transició ecofeminista. Barcelona: ODG, Colectiva XXK, OMAL i ESF (2022)

Per tot això, des de l’ODG ens unim a les accions de la Vaga Feminista convocada, per demostrar una vegada més que si les dones i LGBTIQ+ ens aturem, el món s’atura. Tornem a omplir els carrers de lluita feminista i que aquesta sigui antiracista i per l’alliberament LGBTIQ+. I ens sumem a les 13 reivindicacions del Manifest de l’Assemblea 8M, que són:

Per la derogació de la Llei d’estrangeria
En contra de les guerres
En contra de les violències masclistes
Pel dret al propi cos
Pel dret a existir i ser fora de la cisheteronorma
En contra del capacitisme
Per unes condicions laborals dignes
Per unes pensions dignes
En defensa dels serveis públics i contra les privatitzacions
Per una educació feminista, de qualitat, pública, catalana i laica
En defensa del dret a l’habitatge digne
En defensa de l’ecologisme
En contra de la repressió

Consulta les manifestacions i convocatòries arreu del país

Contingut relacionat

Els gasos de la casta

emma

Taula rodona | Lluites ecofeministes front la crisi de reproducció social

MartaPerez

Cas Castor compareix a la Comissió d’Investigació Castor al Parlament

Maadix