Gas, crisi energètica, geopolítica, conflictes i mercats


  • A l’ODG portem més de 10 anys treballant en l’anàlisi de les polítiques energètiques i en concret, del gas.

  • Posem a disposició de qui ho vulgui algunes de les publicacions que hem anat treient els últims anys. Us les enviem a casa de forma gratuïta!

Les conseqüències de la crisi energètica agreujades per la guerra a Ucraïna han fet ressuscitar el protagonisme del gas, de les seves infraestructures i interconnexions i dels mercats. Per entendre tota la xarxa d’interessos geopolítics, conflictes i impactes us proposem algunes lectures que et poden ajudar a aprofundir en la comprensió del context.

La Trampa global del gas: un puente hacia el desastre (2017) (només en castellà)
Ja al 2017, data en que es va publicar el llibre, el gas s’imposava en la retòrica oficial com el combsutible de transició cap a les economies baixes en carboni. Aquesta afirmació s’ha repetit com un mantra que allisa el terreny per al desenvolupament gasístic a nivell mundial. Aquest estudi té per objectiu fer una lectura crítica de les múltiples dimensions i implicacions de l’aposta pel gas a escala global i, particularment, a la Unió Europea, intentant traduir la complexitat en arguments clars que ajudin al debat, i prestant especial atenció a la influència de la geopolítica i dels interessos econòmic-financers en l’aposta pel gas.

Quin paper juguen les grans ciutats en el consum de gas natural a l’Estat espanyol (novembre 2018)
En aquest informe s’avalua quines són les infraestructures gasístiques existents a l’Estat Espanyol. Quin és el volum de gas natural que importa i reexporta l’Estat Espanyol, considerant els diferents mètodes de transport existents i els països d’origen i destí. Les planificacions estratègiques de gas natural que ha fet l’Estat Espanyol des del 2005. El consum de gas natural a les 10 províncies més poblades de l’Estat Espanyol i quina importància tenen envers el consum total de gas natural en el sector residencial.

¿De quién son todos estos gasoductos? (setembre de 2019) (només en castellà)
Un cop d’ull a les quatre empresas gasistes més grans d’Europa: Enagás (Estado español), Fluxys (Bèlgica), GRTgaz (França), Snam (Itàlia). Perquè segueix la UE construint terminals de gas naturals i gasoductes nous que no són necessaris? Qui esta està promovent i a qui beneficien?

Els impactes del gas i les seves infraestructures: construint lligams entre entitats barcelonines i territoris afectats (novembre del 2017)
L’aposta de la UE pel gas repercuteix en la construcció de noves infraestructures que generen greus impactes sobre el medi ambient i el territori de països del Nord i el Sud Global, un exemple és el gasoducte MIDCAT/STEP, però també tenen associat un alt cost econòmic, com ha estat el cas del magatzem geològic Castor. Aquest policy briefing exposa les recomanacions que es creuen oportunes per fer front als conflictes exposats al document.

Vols rebre algun d’aquests exemplars en paper de forma gratuïta?

Omple el formulari amb les teves dades

Contingut relacionat

Conflictes socioambientals en situació d’emergència

emma

Activitat | Ciència i col·lapse

MartaPerez

“Castor, un negoci rodó?”

emma