Entrevista al periodista mexicà Carlos Manuel Juárez – DDHH i fracking



Entrevista amb el periodista mexicà Carlos Manuel Juárez, en un programa de protecció per amenaces pel seu treball periodístic, i especialista en l’extracció del gas per fracking a Mèxic i vulneracions de drets humans.

Ens explica la crítica situació que viu el seu país, on l’extracció de gas per la tècnica del fracking arrenca el 2006 a l’estat de Tamaulipas sense controls ambientals, amb tècnics segrestats i proves no validades per acadèmics per por a represàlies. El més destacat han estat els tremolors; més de 40 en un territori on mai va haver-hi.

A més, aquesta zona està controlada pel Càrtel dels Zetas, una organització criminal mexicana que utilitza el terrorisme per intimidar als seus oponents i la població civil, amb una estructura paramilitar que organitza a màfies locals i estatals.

La principal empresa explotadora del gas és una filial d’ACS: la Iberoamericana d’Hidrocarburs S.A. (IHSA), un consorci format per l’empresa mexicana de petroli i gas Monclova Pirineus Gas, SA de C.V. i l’empresa espanyola Cobra S.A., que es va formar el 2007 per desenvolupar el bloc Nejo a Tamaulipas. El contracte de 15 anys de la companyia implica desenvolupar i mantenir camps de gas no associats.

Sorprenentment amb els Zetas operant, la indústria no s’ha vist afectada, el que aixeca moltes preguntes. Els donen protecció? Hi ha un pacte de no-agressió? Està el Govern per mitjà? Es deixa campar al seu aire a la guerra del narcotràfic per espoliar el territori de Tamaulipas, que concentra el 33% dels recursos energètics del país?

Aquestes preguntes de moment queden obertes. Confiem a poder seguir rebent notícies de Carles.

 

Amb el suport de:

Contingut relacionat

Els moviments contra el deute a l’Estat Espanyol

emma

Busquem un/a RESPONSABLE DE COMUNICACIÓ I SISTEMES

emma

Presentacions de “Pactes Verds en temps de pandèmies” per Catalunya, Balears i Andalusia

MartaPerez