Els passos per continuar el procés de transició ecofeminista


Sis eixos per construir la transició ecofeminista a l’ODG. Tenim molta feina per endavant però estem contentes i il·lusionades!

Una vegada realitzada la diagnosi sobre l’estat de l’ODG en relació a la missió i visió, a l’estructura i les relacions humanes i als impactes ecosocials cal definir quins seran els passos que ens guiaran en els propers anys per fer de l’ODG una entitat més segura, coherent, democràtica i inclusiva.

Per fer-ho hem començat a plasmar els nostres desitjos i horitzons ecofeministes a tres anys vista. Ho hem fet amb la intenció d’articular un pla de treball que ens ajudi a abordar els aspectes que ens manquen i aquells que hem detectat que necessiten millores concretes.

El pla d’accions s’articularà en 6 eixos diferenciats i els seus objectius generals respectius d’aquí a 3 anys:

BATEC, MISSIÓ I VISIÓ
“Serem una entitat compromesa en el discurs i pràctica amb l’ecofeminisme decolonial: posarem les cures i la vida al centre, defensarem els drets col·lectius per fer front a les opressions sistèmiques sobre els cossos, les comunitats del sud i els territoris, i aprendrem de la diversitat col·lectiva”.

COMPOSICIÓ I GOVERNANÇA
“Avançarem per ser una entitat més diversa, justa, segura, corresponsable i participativa, tant a l’equip tècnic com en l’espai de sòcies i a l’assemblea”.

ORGANITZACIÓ DELS TEMPS I EL TREBALL
“Portarem a la pràctica una organització resilient i col·lectiva del treball, que atengui les necessitats personals i que estigui al servei de la missió de l’entitat. Visibilitzarem, reconeixerem i redistribuirem els treballs productius i reproductius de l’entitat”.

CURES: ESPAIS, HABILITATS I MECANISMES DE SALUT
“Integrarem de manera quotidiana espais, habilitats i mecanismes de cura personal i col·lectiva, per generar dinàmiques curoses i lliures de violències, i hàbits de salut integral en les persones i l’equip”.

TRANSFORMACIÓ ECOSOCIAL, RELAT I ALIANCES
“Seguirem contribuint, des d’una mirada sistèmica, a la transformació i la justícia ecosocial, tot apostant per la visibilització i el suport a les pràctiques i estratègies existents de resiliència i regeneració, establint i prioritzant aliances estratègiques, i portant un relat alhora crític i il·lusionant en el context de la quotidianitat de les persones, comunitats i territoris”.

RESPONSABILITAT DE L’IMPACTE ECOSOCIAL
“Coneixerem cada vegada més l’impacte ecològic que genera la nostra activitat en els pobles del sud global i en la ruralitat que ens sustenta; caminarem cap al decreixement, la responsabilitat i reparació del nostre impacte com a entitat urbana del nord; compartirem les nostres estratègies i pràctiques al nostre entorn.

Acabar d’aterrar aquests objectius amb les propostes d’accions concretes que hem començat a treballar és la tasca que se’ns presenta a partir d’ara, així com la seva implementació i avaluació periòdica. Som conscients que és un camí que no fa més que començar, però estem contentes i il·lusionades d’haver fet l’aposta col·lectiva per dur-lo a terme.

Volem agraïr a totes les persones que han format part d’aquest procés, a les membres de l’assemblea i l’equip tècnic i també a l’equip de l’Esberla per haver-nos acompanyat durant el camí.

Contingut relacionat

Entrevista sobre l’estudi “La Ruta del Tomàquet”

Maadix

El Banc Europeu d’Inversions i el Govern espanyol pressionats pel deute del Projecte Castor

Maadix

Jornada internacional de Mineria Urbana a Barcelona

MartaPerez