Debats ODG, la raó per no odiar els dilluns


Tornen els espais de debat presencial de l’Observatori per poder compartir opinions, dubtes i anàlisi sobre l’actualitat.

Els Debats ODG són un espai mensual on debatre sobre temes d’actualitat acompanyades d’investigadores, expertes i activistes. Són un espai obert a tothom, però amb la intenció de generar un espai de qualitat per compartir opinions i visions des de la confiança. Volem, amb aquests espais, ampliar la xarxa de l’Observatori i diversificar i alimentar el nostre discurs amb altre visions i idees.

En aquesta notícia anirem actualitzant la informació de les properes sessions.

Format i horari

Les trobades seran un dilluns al mes de 18h a 20h a l’oficina de l’Observatori, al barri del Raval de Barcelona. No tenim previst oferir opció online, ja que aquesta opció sovint dificulta el diàleg fluïd, però en cas que poguem facilitar la teva participació amb mesures de conciliació, fes-nos-ho saber. Pots escriure’ns a formacio@odg.cat.

Què i amb qui?

A les trobades convidarem a persones properes, investigadores o activistes, que ens puguin apropar a un tema d’actualitat per tal d’obrir un espai de discussió, aprenentatge mutu i anàlisi col·lectiva. Els temes seran variats i tot i que tenim algunes propostes, poden sortir idees del mateix grup de discussió.

Les sessions

SESSIÓ 6 | EL RASTRE DE L’HIDROGEN

En la tan anunciada transició energètica, hi ha un vector energètic que destaca per sobre d’altres elements, per la promoció que se n’està fent des de les institucions i les grans empreses energètiques, i aquest és l’hidrogen. Produir hidrogen verd com a tal no emet emissions de CO2, però investigadores i ecologistes alerten que hi ha altres impactes derivats de la seva promoció com a element vertebrador de la transició energètica. A Catalunya i a l’Estat espanyol ja s’estan anunciant grans infraestructures per a la seva producció a gran escala, per a la producció interna però sobretot, per a l’exportació.

Quins seran els usos finals d’aquest hidrogen? Quins impactes deixarà al seu camí? Aprofitarem l’ocasió per presentar la nova publicació “El rastre de l’hidrogen: una mirada global al desenvolupament de l’hidrogen i els seus impactes”, amb:

En parlarem amb:

  • Josep Nualart, investigador en energia i clima de l’Observatori del Deute en la Globalització
  • Marina Gros, responsable de la campanya de gas d’Ecologistas en Acción

📆 Dilluns 8 d’abril a les 18h
📍 A la seu de l’ODG. c/Junta de Comerç 20. Pral
🌐 Amb opció online
📝Inscriu-te aquí

 

SESSIÓ 5 | MIRADES QUEER I FEMINISTES CONTRA EL MILITARISME

Aquest 8 de març està marcat per un context internacional convuls, amb múltiples conflictes armats, genocidis televisats, polítiques migratòries racistes i amb una tendència de securitització i militarista creixent arreu del món. 

El moviment feminista i queer no resta aliè a aquesta realitat, i per això el lema de la manifestació unitària del 8M és “Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis”. Però quin és l’anàlisi que es fa des de les lluites feministes de les guerres i conflictes armats, quines experiències de lluita antimilitarista podem recuperar, i com podem donar resposta al auge militarista des d’una perspectiva de gènere i queer?

Per respondre a aquestes preguntes comptarem amb un diàleg amb: 

  • Montserrat Cervera, activista a Dones x Dones i Ca la Dona
  • Joana Bregolat, activista ecofeminista i queer

📆 Dilluns 4 de març a les 18h
📍 A la seu de l’ODG. c/Junta de Comerç 20. Pral
📝Inscripcions a formacio@odg.cat

SESSIÓ 4 | AUSTERITAT, DEFENSA I EXTRACTIVISME VERD
Analitzem allò que s’amaga darrere la reforma del marc fiscal de la Unió Europea

Contra tot pronòstic, abans d’acabar el 2023 Espanya va tancar la seva presidència de la UE amb un acord del Consell de Ministres d’Economia i Finances: la reforma de les regles fiscals de la UE.  Amb l’actual proposta – que entra aquestes setmanes en negociació final amb el Parlament Europeu- el Consell promourà retallades significatives de la despesa pública, estimades en 100 mil milions per a la UE27. 
Mentre s’albiren futures retallades en alguns àmbits, la Comissió preveu trajectòries més favorables per aquells Estats membres que es comprometin a fer reformes i inversions a favor del creixement i les prioritats comunes europees com es la seguretat i la defensa. Queda poc especificada la inversió en la transició verda, i totalment desprotegida la inversió social. Quines implicacions tindran aquestes regles fiscals reformades i que en podem fer?
En parlarem amb:
  • Nicola Scherer, investigadora i tècnica en justícia financera a l’ODG
  • Pere Ortega, investigador i analista en temes de pau, noviolència, desarmament i conflictes al Centre Delàs d’Estudis per la Pau

📆 Dilluns 5 de febrer a les 18h
📍 A La Fede (c/Tàpies1-3. BCN)
📝Inscripcions en aquest formulari.

 

SESSIÓ 3 | CONNEXIÓ COP28
Analitzem les propostes, temes calents i falses solucions de la cimera del clima des de Dubai.
En directe, des de Dubai, Clàudia Custodio i Bruna Cañada, investigadores de l’ODG
Sobre el bescanvi de deute per clima, amb Iolanda Fresnillo, investigadora sobre deute al European Network on Debt and Development

Coincidint amb el dia del finançament climàtic de la conferència pel clima COP28 ens connectarem en directe amb la Clàudia Custodio i Bruna Cañada a Dubai. Ens explicaran quins són els temes calents d’aquesta COP28, la situació del país, per què les finances importen i quines falses solucions podem detectar. La Iolanda Fresnillo entrarà en profunditat en una d’aquestes falses solucions, els debt swaps (bescanvi de deute per acció climàtica) que des dels centres de poder internacional s’estan proposant com una solució a països altament endeutats i afectats per la emergència climàtica que es troben majoritàriament al Sud Global.

📆 Dilluns 4 de desembre a les 18h
📍 A Junta de Comerç 20. Pral. BCN
📝Inscripcions a formacio@odg.cat

SESSIÓ 2 | Continuïtat i canvi en l’evolució de la conflictivitat internacional: guerres i geopolítica.
El paper de les grans potències dins del (des) ordre internacional multipolar
Amb Josep Maria Royo de l’Escola de Cultura de Pau

En els darrers anys s’ha anat accentuant un escenari multipolar en el que impera l’ús de la força al servei dels interessos d’actors de poder, amb la invasió d’Ucraïna o l’escalada de la guerra a Palestina com a exemples. La sessió tractarà de fer una introducció sobre l’evolució de la conflictivitat internacional des de la caiguda del mur de Berlín i la fi de la Guerra Freda (1989-1991) fins a l’actualitat, per a apropar-nos a la comprensió de la situació política a nivell internacional i del paper de les diferents potències en el marc d’aquesta conflictivitat actual.

📆 Dilluns 6 de novembre a les 18h
📍 A Junta de Comerç 20. Pral. BCN
📝Inscripcions a formacio@odg.cat

SESSIÓ 1 |  Discursos de polarització i por de l’enemic: com funcionen i com donar-los la volta?
Amb Cécile Barbeito, de l’Escola Cultura de Pau. Amb ella volem analitzar com sorgeixen els discursos de l’odi, tant vigents actualment, i com fer-hi front.

📆 Dilluns 2 d’octubre a les 18h
📍A Junta de Comerç 20. Pral 1a. BCN
📝Inscripcions a formacio@odg.cat

Contingut relacionat

30 juny: presentació del projecte AlertaDH – Empreses transnacionals i drets humans

emma

L’ODG es suma a la indignació mostrada internacionalment per l’assassinat de la Berta Càceres

Blanca

Projecte Castor, una indemnització blindada?

emma