Cicle Ecofeminismes: mirades i propostes per transicionar cap a nous models d’arrel


Des de l’ODG organitzem conjuntament amb el Servei Civil Internacional un cicle de formació sobre ecofeminismes

El cicle ‘Ecofeminismes: mirades i propostes per transicionar cap a nous models d’arrel’ tindrà lloc en un format semipresencial els dies 27, 28 i 29 d’abril. Ja t’hi pots inscriure a través d’aquest formulari!

Els ecofeminismes són mirades per entendre el món, però són sobretot propostes socials, polítiques i civilitzatòries que responen a l’actual crisi socioreproductiva, que inclou la emergència climàtica i de cures en les que ens trobem immerses les persones i els ecosistemes. Aquesta crisi d’arrel té conseqüències especialment virulentes en contextos d’epidèmies com és l’actual de la COVID-19, que fan encara més evident la importància i necessitat de transicions ecofeministes per construir nous models.

Metodologies: Continguts teòrics acompanyats de dinàmiques participatives i debats per a la reflexió a partir de materials i temes d’actualitat, taules d’experiències de projectes i experiència vivencial en grup i anàlisi crítica sobre l’entorn proper.

PROGRAMA COMPLET

Dimarts 27 d’abril
Sessió 1: Introducció als ecofeminismes [ONLINE]
Amb Acció Ecofeminista

Què proposen els ecofeminismes? Quins són els seus principis i valors? Cap a quin model tendeixen? Què tenen en comú i quina diversitat contemplen? Quines propostes pràctiques i aterrades s’estan desenvolupant al Sud global? I en els nostres territoris urbans i rurals? Aquestes són algunes de les qüestions que abordarem en aquesta sessió teòrica i interactiva.

Dimecres 28 d’abril
Sessió 2: Experiències de sobiranies ecofeministes al territori [PRESENCIAL]* i [+ STREAMING]

La defensa de les sobiranies, de manera àmplia i en relació als drets, és un element bàsic dels principis i les lluites ecofeministes. Sobirania alimentària, sobirania energètica, dret a les cures i a decidir sobre l’urbanisme són algunes de les propostes que integren els valors d’interdependència i ecodependència, sostenibilitat i resiliència necessaris per posar les vides humanes i dels ecosistemes en el centre. Quines són algunes de les experiències que coneixem en el nostre territori en defensa d’aquestes sobiranies?

Amb la participació de:
Ana Correro, Arran de Terra (Sobirania alimentària), Mònica Guiteras, Aliança contra la Pobresa Energètica i Xarxa per la sobirania energètica (Sobirania energètica), Lissette Fernández Calderón, Sindillar i Papeles para Todas (Sobirania cures), Blanca Valdivia, Col·lectiu Punt 6 (Urbanisme)

*Publicarem l’enllaç en directe a les xarxes socials uns minuts abans de començar.

Dijous 29 d’abril
Trobada-pràctica: passejada amb perspectiva ecofeminista [PRESENCIAL]*
Amb Acció Ecofeminista

Les ciutats no són neutres al gènere ni a un model extractivista i desigual en relació als recursos i l’espai públic-comunitari. Qui i en quines condicions té accés a l’espai urbà? Què necessitem de l’espai públic i com ens hi proveïm? Què ens diuen els fenòmens observats del model de ciutat en clau feminista i ecologista? Posarem en comú recursos per observar la ciutat des de les ulleres liles i verdes dels ecofeminismes.

Punt de trobada: La Vaqueria de l’SCI, BCN.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Horari: de 18:30 a 20:30 h
Lloc: La Vaqueria de l’SCI. C/ del Carme, 95, BCN
Preu: aportació voluntària
Inscriu-te a través d’aquest formulari abans del 23 d’abril.
*Poden haver-hi canvis en cas de noves mesures restrictives.

 

Amb el suport de:

Contingut relacionat

El pastís energètic, en mans dels de sempre

anna.celma

Es presenten les Mesures de la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics

emma

Presentació estudi sobre la (re)municipalització de la distribució elèctrica

emma