dsc00098.jpg

CONFERÈNCIA INTERNACIONAL: Afectades per la imposició de les grans infraestructures.


TTIP, Pla Juncker i deutes il·legítims vs sobiranies populars.

Divendres 09/10/15 de 17:00 a 21:00.

Casa del Mar, Albareda, 1, Barcelona

Les grans infraestructures són sovint presentades com un repte tècnic i tecnològic vinculat a la idea de progrés i desenvolupament. “Anar més enllà, fer-ho més ràpid o permetre el trànsit de més persones o mercaderies, és quelcom que fa que les nostres societats avancin”. Aquesta lògica s’imposa com a irrefutable en tot el planeta, minimitzant els seus elevats costos tant econòmics com socials i ambientals, i amagant altres interessos. Les infraestructures doncs, esdevenen les venes de trànsit del comerç i són essencials en l’expansió del capitalisme.

En els darrers anys, la financiarització de l’economia ha permès que el capital financer especulatiu incideixi de manera determinant en l’assignació, planificació i execució de les infraestructures. Això ha beneficiat clarament les empreses transnacionals, que a més treuen profit dels acords de lliure comerç per realitzar la seva activitat amb impunitat.

En la conferència proposem una anàlisi col·lectiva en profunditat que ens permeti enxarxar lluites. Per exemple, escoltarem l’experiència llatinoamericana sobre els impactes de tractats de lliure comerç, com és el cas del Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN). Ens mirarem en el mirall de plans d’integració de les infraestructures a Amèrica central , i Amèrica del Sur. També podrem establir paral·lelismes amb la lluita contra el Tractat de Lliure Comerç entre els Estats Units i la Unió Europea (TTIP), que es negocia actualment, i amb el Fons Europeu per Inversions Estratègiques, conegut com a Pla Juncker.

Un altre element clau es troba en la reflexió des de les comunitats, col·lectius i organitzacions afectades pels grans plans d’infraestructures. La seva resistència i les seves alternatives, des dels territoris directament afectats per la construcció, des de territoris del Sud Global que pateixen acaparament, en els centres urbans per la seva condició de hubs forçats on es concentren grans vies de transport i mercaderies o com a nous empobrits obligats a assumir deutes il·legítims; aposten per la recuperació de la sobirania (energètica, alimentària, cultural, …); en contraposició als projectes que impulsen i perpetuen un model d’acumulació i despossessió que no situa en el centre, ni com a prioritat, les necessitats de les persones.

Programa

17:00-18:15 Taula 1 Els tractats de lliure comerç i els plans d’infraestructures: de l’experiència a Amèrica Llatina a la realitat europea.

Octavio Rosas (Mèxic): Universidad Nacional Autónoma de México – Red Nacional de afectados ambientales de México.

Ricard Bellera (Cat.) Membre de la Campanya Catalunya No al TTIP

Mònica Guiteras: (Cat.) ODG. Pla Junckers i els projectes d’interès comú.

18:15-19:30 Taula 2 Afectades per l’acaparament energètic.

David Llistar (Cat.) ODG: relació entre acaparament i tractats de lliure comerç

Emma Hugues (Platform London – Regne Unit): el Corredor de Gas del Sud, gasoducte Azerbaidjan-Itàlia.

Leonardo Bauer (Brasil): Movimiento Afectados por las Represas

19:30-21:00 Taula 3 Afectades pels deutes il·legítims.

Membre de l’Aliança contra la pobresa energètica

Membre de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia. Projecte Castor

Membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute

Membre de la Xarxa per la sobirania energètica

Inscripció: http://goo.gl/forms/xejt94Fsnp

Organitzen:

Xarxa per la sobirania energètica

Campanya Catalunya No al TTIP

Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute

Observatori del Deute en la Globalització

 

Aquesta activitat forma part del VOLT II: un repte a les grans infraestructures energètiques

 

Contingut relacionat

Col·lapse no és apocalipsi amb Carlos Taibo

MartaPerez

Curt animat “Alícia al País dels Diners”

emma

Making Of “At the Syrian Border”

emma