unnamed.jpg

Bolívia: Extractivisme i Bon Viure?


Barcelona, dijous 1 d'octubre 2015, 19h

Seu de Lafede, C/Tàpies, 1-3, Barri El Raval

Des de l’elecció d’Evo Morales a 2006, Bolívia va iniciar canvis importants del punt de vista social, econòmic, polític i cultural. No obstant això, a mesura que ha transcorregut el temps, s’ha anat aprofundint un model extractivista que genera profunds conflictes socials i ambientals. Quins límits ha tingut el model de desenvolupament plantejat? Per què no s’han mantingut les transformacions promeses a l’inici? Per què s’ha aprofundit l’extracció i l’exportació de recursos naturals (gas natural, minerals, soja)? Com defensar a la Mare Terra al Bon Viure i alhora estendre l’exploració petroliera cap les àrees protegides i els Territoris dels Pobles Indígenes? Per què s’adopten actualment polítiques que semblen destinades a silenciar l’oposició social que es manifesta des de l’esquerra? Intentarem respondre a aquestes preguntes conversant amb Marco Gandarillas, director del Centre de Documentació i Informació de Bolívia (CEDIB).

A la segona part, comptarem amb la projecció del documental “Asfaltar Bolívia” i la presència del seu realitzador, Marc Gavaldà.

Sobre “Asfaltar Bolivia”

Yurakarés, Moxeños i Chimanes conviuen en les riberes dels cabalosos rius Isiboro i Sécure i afluents tributaris. Els seus habitants es van refugiar allà arraconats per l’avanç de la colonització La seva pronunciament és contundent: rebutgen la fragmentació del seu territori per la fulla d’una carretera aliena a les seves vides i interessos. És legítima la seva defensa? Deu el progrés nacional usurpar el destí d’uns pobles per articular el Trian de mercaderies?
En Asfaltar Bolívia es pronuncien les diferents vessants d’interès: un govern abstret en un progrés que no admet crítiques, pagesos que volen avançar terra endins i pobles amazònics que resisteixen l’envestida en clar desavantatge. Una reflexió sobre el mite del progrés.
(Guió, Direcció i Edició: Marc Gavaldà; Càmeres: Marc Gavaldà i Lídia Álvarez). Més informació: https://vimeo.com/121127041

Convoquen: Alba Sud, Asociación Paz con Dignidad /Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Educació per a l’Acció Crítica (EDPAC), Col·lectiu d’Afectat/des per Repsol, Col·lectiu Alerta Amazònica, Ecologistas en Acción -Ekologistak Marxan – Ecologistes en Acció, Entrepobles, Respostes a les Transnacionals (RETS), Associació Catalana Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Suds.

Contingut relacionat

La COP25 només ha servit per rentar la imatge de les empreses contaminants, davant de les propostes de la Cimera Social pel Clima

emma

Veredicte Judici Popular Castor

emma

La Plataforma pel Sénia denuncia a la Comissió Europea la indemnització pel projecte Castor

emma